GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dioki dobitnik tjedna, CROBEX prekinuo trend rasta

Zagrebačka burza: Dioki dobitnik tjedna, CROBEX prekinuo trend rasta
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2014 / 16:31
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Slabašan promet i negativan sentiment obilježili su tjedan na Zagrebačkoj burzi.
Redovni promet ovoga tjedna iznosi 61,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi tjedan završili u minusu, CROBEX je u odnosu na kraj prošlog tjedna pao 0,4 posto, na 1.804,33 boda, a CROBEX10 0,3 posto, na 1.001,14 bodova. Time je prekunut niz od šest uzastopnih tjedana rasta CROBEX-a.

Među sektorskim indeksima jedini je porastao CROBEXturist (2,06%) dok su ostali pali, a najviše CROBEXtransport (-4,15%).  

Najtrgovanija je s tjednim prometom od 8,5 milijuna kuna bila dionica HT-a (ZSE:HT-R-A), čija je cijena pala 0,92 posto, na 171,50 kuna.

Po prometu slijedi dionica Valamar Adria Holdinga (ZSE:KORF-R-A) koje je protrgovano za 6,3 milijuna kuna, uz rast cijene na tjednoj razini od 3,5 posto, na 178 kuna. Dionica Arenaturista (ZSE:ARNT-R-A) je ostvarila 3,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,5 posto, na 210,99 kuna.

Za 2,4 milijuna kuna prodano je dionica Magme (ZSE:MGMA-R-A), čija je cijena u odnosu na kraj prošlog tjedna pala 6,4 posto, na 2,34 kune. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u četvrtak je sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom, koju su potpisali vjerovnici čije tražbine ukupno čine 63,99 posto ukupnih obveza društva.

Dobitnik tjedna bio je Dioki (ZSE:DIOK-R-A) čija je cijena u tjednu uzletjela 52,8 posto, na 4,60 kuna, uz promet nešto veći od milijun kuna. Prispjela je konkretna ponuda putem britanskog fonda Devon za preuzimanje dugova Dina Petrokemije, povećanje njenog temeljnog kapitala i širenje proizvodnje. Riječ je o ozbiljnoj ponudi. Nije poznato o kojem je ulagaču riječ, odnosno koga predstavlja fond Devon. Tehnička ekipa, koju je ulagač angažirao za pregled postrojenja, bila je iz Kazahstana.

Više od 2,1 milijun kuna prometa ostvarila je dionica Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A), a cijena joj je na tjednoj razini pala 0,5 posto, na 390,61 kunu.

Promet od 1,8 milijuna kuna ostvaren je dionicom Končar Elektroindustrije (ZSE:KOEI-R-A), čija je cijena porasla 1,1 posto, na 682,10 kuna.

Ovotjedna gubitnica je dionica Tankerske plovidbe (ZSE:TNPL-R-A) kojoj je, uz promet od 1,6 milijuna kuna, cijena pala 21,7 posto, na 318,87 kuna. Ta je tvrtka najavila da će na izvanrednoj skupštini sredinom ožujka dioničari odlučivati o povlačenju dionica te tvrtke s Burze.

Gledajući od početka godine, jedna od najvećih gubitnica je Petrokemija (ZSE:PTKM-R-A) čija je cijena u tjednu potonula 6,7 posto, na 141,80 kuna, uz 1,2 milijuna kuna tjednog prometa.


Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Dioki, Valamar Adria holding, Arenaturist, Magma, Tankerska plovidba, Atlantska plovidba, ZSE:HT-R-A, ZSE:MGMA-R-A, ZSE:TNPL-R-A, ZSE:DIOK-R-A, ZSE:KORF-R-A, ZSE:ARNT-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno jer bi središnje banke uskoro zbog jačanja inflacije mogle zaoštriti monetarnu politiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE