GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa

Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2019 / 07:44
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je solidan rast indeksa, ali i nešto manji promet.

Adrisove dionice bile su u fokusu investitora dok se kao najveći dobitnik izdvojio Dalekovod na krilima novog posla u Švedskoj.

CROBEX je u tjednu ojačao 1,4 posto, na 1.899,83 boda, a u tjednu je bio dosegnuo razine najviše u 26 mjeseci. CROBEX10 je skočio 2 posto, na 1.114,21 bod. Ukupni dionički promet je oslabio 29 posto, odnosno za 15,1 milijun kuna, na 37 milijuna kuna.

Najlikvidnije izdanje je povlašteni Adris s prometom od 7,9 milijuna kuna, od čega se 4,3 milijuna kuna odnosi na blok, a ostatak na redovni promet. Povlaštene dionice Adris Grupe bilježe poskupljenje od 5,17 posto na 468,00 kuna. Adris kreće u novi investicijski ciklus i do 2023. godine namjerava investirati tri milijarde kuna, najvećim dijelom u turističkom portfelju, objavili su ovih dana iz Adrisa, nakon što su održali niz glavnih skupština društava koja čine Adris grupu. Glavnina investicija, 2,2 milijarde kuna, najavljuju u Rovinju, dogodit će se u turističkom sektoru.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je ostvario promet od 7,2 milijuna kuna, od čega se 2,2 milijuna kuna odnosi na blok trgovinu, a bilježi rast od 2,3 posto, na 156,50 kuna.

Dionicama Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) se trgovalo u iznosu od 6,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 0,76 posto na 39,70 kuna. Hoteli najveće hrvatske turističke kompanije Valamar Riviera i ove su godine dobitnici najprestižnijih globalnih turističkih priznanja. Čak četiri Valamarova hotela u tri destinacije osvojili su najprestižniju turističku nagradu na svijetu – World Travel Awards.

Dobitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena skočila 7,8 posto, na cijenu od 5,82 kune i prometom od 1,1 milijun kuna. Švedska kompanija za prijenos električne energije Svenska Kraftnät, poslala je obavijest kako je, ponuda kompanije Dalekovod d.d. odabrana kao najkvalitetnija prema kriterijima natječaja za izgradnju nove dionice 400 kV dalekovoda Snösätra - Ekudden. Dalekovodu projekt vrijedan više od 21 milijun euraProjekt uključuje demontažu postojećeg 220 kV voda i izgradnju 400 kv voda u koridoru postojećeg, između trafostanice Snösätra u Stockholmu i trafostanice Ekudden u pokrajini Huddinge. Vrijednost radova koji bi se trebali realizirati do 2021. godine je više od 21 milijun eura, a ugovor će biti potpisan nakon potvrde konačne investicijske odluke kompanije Svenska Kraftnät.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) je zaključila rastom od 5,8 posto, na cijenu od 310 kuna te s 843 tisuće kuna prometa.

Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) poskupjele su 1,5 posto, na 415 kuna, a trgovane su u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Gubitnica tjedna bila je Optima Telekom (ZSE:OPTE-R-A) kojoj je cijena srezana 5,7 posto, na 5 kuna, uz 2,5 milijuna kuna prometa.

Ericsson NT (ZSE:ERNT-R-A) je oslabio 0,4 posto, na 1.175 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Optima Telekom, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:OPTE-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ATPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
NEMA GOSTIJU
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
SPLIT - Iako su prvi gosti u splitsku zračnu luku stigli, posla za mnoge i dalje nema.
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE