GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa

Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2019 / 07:44
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je solidan rast indeksa, ali i nešto manji promet.

Adrisove dionice bile su u fokusu investitora dok se kao najveći dobitnik izdvojio Dalekovod na krilima novog posla u Švedskoj.

CROBEX je u tjednu ojačao 1,4 posto, na 1.899,83 boda, a u tjednu je bio dosegnuo razine najviše u 26 mjeseci. CROBEX10 je skočio 2 posto, na 1.114,21 bod. Ukupni dionički promet je oslabio 29 posto, odnosno za 15,1 milijun kuna, na 37 milijuna kuna.

Najlikvidnije izdanje je povlašteni Adris s prometom od 7,9 milijuna kuna, od čega se 4,3 milijuna kuna odnosi na blok, a ostatak na redovni promet. Povlaštene dionice Adris Grupe bilježe poskupljenje od 5,17 posto na 468,00 kuna. Adris kreće u novi investicijski ciklus i do 2023. godine namjerava investirati tri milijarde kuna, najvećim dijelom u turističkom portfelju, objavili su ovih dana iz Adrisa, nakon što su održali niz glavnih skupština društava koja čine Adris grupu. Glavnina investicija, 2,2 milijarde kuna, najavljuju u Rovinju, dogodit će se u turističkom sektoru.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je ostvario promet od 7,2 milijuna kuna, od čega se 2,2 milijuna kuna odnosi na blok trgovinu, a bilježi rast od 2,3 posto, na 156,50 kuna.

Dionicama Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) se trgovalo u iznosu od 6,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 0,76 posto na 39,70 kuna. Hoteli najveće hrvatske turističke kompanije Valamar Riviera i ove su godine dobitnici najprestižnijih globalnih turističkih priznanja. Čak četiri Valamarova hotela u tri destinacije osvojili su najprestižniju turističku nagradu na svijetu – World Travel Awards.

Dobitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena skočila 7,8 posto, na cijenu od 5,82 kune i prometom od 1,1 milijun kuna. Švedska kompanija za prijenos električne energije Svenska Kraftnät, poslala je obavijest kako je, ponuda kompanije Dalekovod d.d. odabrana kao najkvalitetnija prema kriterijima natječaja za izgradnju nove dionice 400 kV dalekovoda Snösätra - Ekudden. Dalekovodu projekt vrijedan više od 21 milijun euraProjekt uključuje demontažu postojećeg 220 kV voda i izgradnju 400 kv voda u koridoru postojećeg, između trafostanice Snösätra u Stockholmu i trafostanice Ekudden u pokrajini Huddinge. Vrijednost radova koji bi se trebali realizirati do 2021. godine je više od 21 milijun eura, a ugovor će biti potpisan nakon potvrde konačne investicijske odluke kompanije Svenska Kraftnät.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) je zaključila rastom od 5,8 posto, na cijenu od 310 kuna te s 843 tisuće kuna prometa.

Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) poskupjele su 1,5 posto, na 415 kuna, a trgovane su u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Gubitnica tjedna bila je Optima Telekom (ZSE:OPTE-R-A) kojoj je cijena srezana 5,7 posto, na 5 kuna, uz 2,5 milijuna kuna prometa.

Ericsson NT (ZSE:ERNT-R-A) je oslabio 0,4 posto, na 1.175 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Optima Telekom, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:OPTE-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ATPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
CRVENA LISTA
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
BERLIN - Njemačka vlada je još jedanaest regija u EU-u proglasila rizičnima zbog opasnosti od širenja pandemije koronavirusa. Na «crvenoj listi» se našlo nekoliko metropola Unije i još jedna hrvatska županija.
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
PUTOVANJA
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
LJUBLJANA - U drugom tromjesečju ove godine 15 posto stanovništva Slovenije starijih od 15 godina otišlo je na barem jedno privatno putovanje.
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
OBUZDAVANJE FRANKA
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u četvrtak da je spremna povećati kupnje deviza, ukazujući na globalne političke rizike zbog kojih bi ulagači mogli pojačano kupovati franak i time zakočiti oporavak švicarskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
ZAGREB - U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala zaustavljen pozitivan niz koji je trajao četiri uzastopna dana, a u fokusu investitora su bile dionice Podravke i Hrvatskog Telekoma.
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
FONDOVI
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
ZAGREB - InterCapital Asset Mangement, vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, potpisalo je ugovor o preuzimanu upravljanja fondovima Društva Triglav Skladi registriranih u Hrvatskoj. Radi se o preuzimanju tri fonda ukupne imovine od 50 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE