GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo petodnevni pozitivni niz

Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo petodnevni pozitivni niz
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2023 / 21:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks je u četvrtak oslabio, nakon pet dana uzastopnog rasta, u opreznom trgovanju budući je Europska središnja banka (ECB) ponovno zaoštrila monetarnu politiku u eurozoni.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,16 posto, na 2.313 bodova, nakon pet dana rasta tijekom kojih je dosegnuo najviše razine od veljače 2011. godine

Crobex10 kliznuo je 0,14 posto, na 1.328 bodova, oslabivši drugi dan zaredom.

Među sektorskim indeksima najviše je oslabio Crobexturist, za 0,23 posto, dok je najviše porasla Crobexindustrija, za 0,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 816 tisuća eura, što je za 127 tisuća eura manje nego dan ranije.

Trgovanje na europskim burzama, pa tako i na Zagrebačkoj bilo je oprezno, jer je ECB ponovno podigla ključne kamatne stope i to za četvrtinu postotnog boda, dignuvši ih ukupno od srpnja lani za četiri postotna boda.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka tako će od 21. lipnja iznositi četiri posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,5 posto. Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 4,25 posto.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 231 tisuću eura. Cijena joj je pritom pala 1,82 posto, na 216 eura.

Slijedi dionica Spana, s proemtom od 170,5 tisuća eura, koja je poskupjela za 0,64 posto, na 63 eura, što je njezina nova rekordna razina.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 72 tisuće eura prometa. Cijena joj je pala za pola posto, na 101,5 eura.

Znatniji promet imala je još i povlaštena dionica Adrisa, gotovo 70 tisuća eura, dok joj je cijena stagnirala na 59,6 eura.

Najveća gubitnica bila je dioncia Alpha Adriatica, s padom cijene za 4,85 posto, na 19,6 eura, dok je najviše porasla cijena dionice Dalekovoda, za 8,18 posto, na 2,38 eura.

Od poslovnih objava, Ina je priopćila da je na današnjoj skupštini dioničara donesena odluka da se lanjska dobit od 1,84 milijarde kuna ili gotovo 244 milijuna eura rasporedi na način da se 200 milijuna eura isplati kao dividenda, 12,19 milijuna eura stavi u zakonske rezerve, a 31,6 milijuna eura stavi u zadržanu dobit.

Dioničarima će dividenda od 20 eura po dionici biti isplaćena najkasnije do 14. srpnja, i to onima koji budu evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao vlasnici na dan 21. lipnja 2023. Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Odluku o isplati tri milijuna eura za dividendu donijeli su i dioničari Agram banke, pa će tako biti isplaćeno 1,55 eera po dionici svim dioničarima koji budu upisani u depozitarij SKDD-a kao vlanisci na dan 21. lipnja. Cijena dionice Agram banke stagnirala je na 29 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Span, Hrvatska poštanska banka, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE