GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u srijedu su oslabili pa je Crobex u minusu četvrti dan zaredom, dok je promet dionicama i nadalje skroman.

Crobex indeks je u minusu od 0,11 posto, na 1.614,31 bod, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.011,71 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao indeks građevinskiog sektora, za 1,66 posto, a najviše je ojačao prehrambeni, za 1,69 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,4 milijuna kuna, što je za oko 400 tisuća kuna više nego jučer.

Najveći promet, 491,3 tisuće kuna, ostvaren je dionicom Arena Hospitality grupe, čija cijena stagnira na 266 kuna.

Arena Hospitality grupa je putem Burze objavila da je jučer s OTP bankom sklopila novi ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 10 milijuna kuna, kojim će financirati stjecanje i obnovu pulskog hotela Riviera. Kredit je uz fiksnu kamatnu stopu od 2,125 posto, sastoji se od dvije tranše i krajnji mu je rok dospijeća 2030. godina.

To financiranje je, kako se navodi, "potvrda strategije koju grupa provodi kako u operativnom poslovanju tako i vezano uz nove investicije od kojih se očekuje da će dodatno podržati rast poslovanja u narednom razdoblju".

Arena je početkom lipnja postala vlasnikom povijesnog hotela kojim desetljećima upravlja u Puli "Guesthouse Rivierom", a nakon što je s sklopila kupoprodajni ugovor s državom kao vlasnikom tog objekta za cijenu od 36,5 milijuna kuna. "Kupnja rješava vlasnički status tog povijesnog hotela te predstavlja važan korak koji omogućava društvu da započne planirati obnovu hotela u luksuzan brendirani hotel s 80 soba, čime će vratiti stari sjaj i status koji zaslužuje", najavili su tada iz Arene.

Po prometu, koji je iznosio 410 tisuća kuna, slijedi dionica Končar Elektroindustrije, čija je cijena u plusu za 2,13 posto, na 480 kuna.

Likvidnije dobitnice predvodi dionica Kraša, s cjenovnim rastom za 4,92 posto, na 640 kuna. Promet tom dionicom iznosio je 389,3 tisuće kuna.

Dionicama Valamar Riviere ostvaren je promet od 350,1 tisuću kuna, uz porast cijene za 0,38 posto, na 26,30 kuna.

Porasla je cijena i dionicama AD Plastika, i to za 1,09 posto, na 139 kuna, uz promet od 318,7 tisuća kuna.

Povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je, pak, snižene za 1,31 posto, na 378 kuna, a njome je ostvaren promet od 216,2 tisuće kuna.

Među trgovanijim dionicama pala je cijena i dionicama Atlantic grupe, za 1,60 posto, na 1.230 kuna. Ta je dionica imala promet od 172,6 tisuća kuna.

Osjetnije je, za 4,50 posto, na 95,50 kuna, pala cijena dionicama Instituta IGH, a od građevinskih je dionica u minusu i dionica Dalekovoda, za 1,43 posto, na 4,83 kune. Dionice Instituta IGH imale su promet od 113,7 tisuća kuna, a Dalekovoda 29,2 tisuće kuna.

Ipak, najviše je pala cijena dionicama Lošinjske plovidbe holdinga, za 7,14 posto, na 91 kunu, uz promet nešto veći od osam tisuća kuna.

Još skromniji promet, oko 2,6 tisuća kuna, imala je najveća današnja dobitnica, dionica Zvečeva. Toj je dionici cijena poskočila za čak 23,16 posto, na 23,40 kuna.

Prema pisanju nekih medija, Zvečevo je jedna od tvrtki od kojih je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) zatražio povrat dijela potpore za očuvanje radnih mjesta. Naime, Zvečevo je u ožujku zatražilo potporu za 240 radnika i HZZ mu je za te radnike isplatio potporu za ožujak i travanj, dok je naknadnom revizijom utvrđeno da je ta konditorska tvrtka već u ožujku uručila poslovno uvjetovane otkaze za 58 radnika pa je za te radnike zatražen povrat potpore.

Inače, danas se na Burzi trgovalo s ukupno 28 dionica, pri čemu je porasla cijena 10 dionica, 11 ih je završilo s padom, a zadnja cijena sedam dionica se nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Arena Hospitality Group, Končar EI, Kraš
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE