GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom, u fokusu dionice Plave lagune

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom, u fokusu dionice Plave lagune
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak je Crobex indeks kliznuo četvrti dan zaredom, spustivši se ponovno ispod 2.000 bodova, dok je Crobex10 uspio prekinuti 3-dnevni negativni niz, pri čemu je jedina s milijunskim prometom bila dionica Atlantske plovidbe, a u fokusu je bila i dionica Plave lagune nakon najavljene dividende.

Crobex indeks oslabio je u utorak 0,21 posto, na 1.998 bodova, spustivši se nakon sedam trgovinskih dana ponovno ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Istodobno, Crobex10 prekinuo je 3-dnevni negativni niz, ojačavši 0,19 posto, na 1.188 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 2,75 posto, dok je jedino porastao Crobexturis, i to za 0,49 posto.

Redovni promet iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je otprilike za 600 tisuća više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,56 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 4,69 posto, na 427 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 342 tisuće kuna i rastom cijene za 1,44 posto, na 176,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Plave lagune, kojom je ostvareno gotovo 277 tisuća kuna prometa, a cijena joj je poskočila 2,34 posto, na 1.750 kuna.

Uprava Plave lagune,naime, sazvala je za 19. kolovoza redovnu glavnu skupštinu, na kojoj će dionicčari između ostalog odlučivati o isplati dividende po povlaštenoj i redovnoj dionici.

Uprava predlaže da se lanjska neto dobit od 145 milijuna kuna isplati za redovnu dividendu, a iznos od 105 milijuna kuna za isplatu povlaštene fiksne dividende za vlasnike povlaštenih dionica. Također, iz zadržane dobiti za 2019. godini upotrijebit će se iznos od 75,5 milijuna kuna za isplatu redovne dividende.

Temeljem toga dividenda će iznositi po redovnoj dionici 84,3 kuna, a po povlaštenoj 84,55 kuna. Pravo na isplatu imat će dioničari koji će biti upisani kao vlasnici sedam dana nakon donošenja odluke o isplati diidende, navodi se u pozivu.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Vira, za 3,45 posto, na 30 kuna, odk je najveća gubitnica bila dionica Jadroplova, s padom cijene za 6,67 posto, na 56 kuna.

Ukupno se danas na ZSE trgovalo s 38 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 21 pala, a 5 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Viro, Plava laguna, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE