GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX oštro pao, AD Plastik tone sve dublje

Zagrebačka burza: CROBEX oštro pao, AD Plastik tone sve dublje
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi pali za otprilike 2 posto, prateći pad europskih burzi koje su pod pritiskom zbog rata u Ukrajini i nesigurnosti u vezi novih sankcija Zapada protiv Rusije.

Crobex indeks potonuo je u ponedjeljak 2,08 posto, na 1.999 bodova, a Crobex10 za 1,98 posto, na 1.207 bodova. Tako su dodatno oštro pali, nakon što je već prošloga tjedna Crobex potonuo 3,7, a Crobex10 za 4,5 posto.

Crobexi tako prate pad europskih burzovnih indeksa. Naime, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica tijekom prijepodneva bio je gotovo 2 posto u minusu, no kasnije je nadoknadio dio gubitaka, te je u 16,30 sati bio u minusu 0,43 posto.

Europske su burze pod pritiskom zbog rata u Ukrajini. Najviše su pale cijene dionica banaka, pri čemu najviše onih koje su najviše poslovno izložene u Rusiji, jer se ulagači plaše poremećaja nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sustava SWIFT.

Zbog geopolitičkih zbivanja u prvom planu, financijska izvješća kompanija prošla su nezapaženo, iako je zadnji dan za njihovu objavu.

I većina sektorskih indeksa bila je u minusu, a najviše građevinski, koji je pao za više od 8,5 posto. Jedini je u plusu bio transportni, za 2,23 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 21 milijun kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak. Uz to, ostvareno je i 3,67 milijuna kuna blok prometa dionicom HT-a, po cijeni od 183,5 kune.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 3,35 milijuna kuna, čija je cijena pala 2,95 posto na 592 kune, premda je kompanija danas izvijestila da je na razini grupe lani ostvarila neto dobit od 309,2 milijuna kuna, što je rast od 24,2 posto u odnosu na 2020. godinu, a prihodi od prodaje su bili 4,6 milijardi kuna ili 2,8 posto viši.

Na upit Hine oko krize na ukrajinskom i ruskom tržištu, iz Podravke su danas odgovorili da je vrlo teško procijeniti daljnji razvoj situacije. "U svakom trenutku pratimo razvoj krize na ukrajinskom i ruskom tržištu, analiziramo moguće rizike i mogućnosti ublažavanja istih", istaknuli su.

Slijedi dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,85 posto, na 1.590 kuna.

Dionicom Valamar Riviere protrgovano je 2,5 milijuna kuna, uz pad njezine cijene za 1,86 posto, na 31,6 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 184 kune.

Najveći pad cijene među likvidnijima zabilježila je dionica AD Plastika, za 14,4 posto, na 119 kuna. Njome je ostvareno 1,9 milijuna kuna.

Ta kompanija izvijestila je danas da se proizvodnja u svim njezinim tvornicama odvija se nesmetano, no da u poslovanju ruskih društava vidljivi su određeni rizici. U odgovoru na upit ZSE naveli su i da "do sada uvedene i najavljene sankcije nemaju direktan utjecaj na poslovanje, ali primjetni su indirektni utjecaji poput poremećaja logističkih tokova, slabljenja tečaja rublje, rasta referentne kamatne stope i slično".

AD Plastik je prošle godine na ruskom tržištu ostvario 305,3 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je bilo 13 posto više nego u 2020., te je činilo 27 posto ukupnih prihoda Grupe.

Među likvidnijim izdanjima danas nije bilo većih dobitnica.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 54 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 30 pala, a 12 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, AD Plastik, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Podravka
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE