GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX opet iznad 2.000, Uljanik Plovidba dobitnica dana

Zagrebačka burza: CROBEX opet iznad 2.000, Uljanik Plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2017 / 17:22
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Smirivanje situacije oko Agrokora donijelo je snažan rast Zagrebačkoj burzi na početku tjedna.

Agrokorova izdanja odbila su se u snažan plus nakon višetjedne rasprodaje, no ipak je brodarski sektor dao dobitnika dana.

CROBEX je uzletio 2,3 posto, na 2.035,31 bod dok je CROBEX10 podignut 1,8 posto, na 1.178,19 bodova. Ukupno je ostvareno 46,1 milijun kuna prometa, od čega 28,3 milijuna kuna otpada na redovni dioonički promet. Osam izdanja imalo je milijunski volumen.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je bio najtrgovaniji sa 8,9 milijuna kuna uz skok cijene odm 7,1 posto, na 5.450 kuna. Od Agrokorovih izdanja visok promet od 3,1 milijuna kuna imala je i Jamnica (ZSE:JMNC-R-A), a njezina je cijena podignuta 4,9 posto, na 100.000 kuna. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je uzletjelo 9,3 posto, na 17,88 kuna uz milijun kuna prometa. Najdalje je otišla Zvijezda (ZSE:ZZD-R-A) koja je uzletjela 14,2 posto, na 3.051,52 kune, uz gotovo 140 tisuća kuna prometa.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je istaknuo da je Vlada intenzivno radi na smirivanju ozračja u javnosti glede situacije u Agrokoru te da želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora i omogućiti kvalitetno restrukturiranje i dostupnost svježe likvidnosti, dok je Josip Budimir iz Francka, kao predstavnik dobavljača, kazao kako njima ne odgovara dinamika provedbe postignutog standstill aranžmana te da smatraju da ima treba "lex Agrokor". Agrokor je krajem rujna lani bio dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, od čega polovinu tog iznosa hrvatskim dobavljačima.

U nedjelju navečer potpisan je standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

I Agrokorovi dobavljači imali su dobar dan. Povlaštene dioonice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) podignute su 1,4 posto, na 468 kuna, uz 3,65 milijuna kuna prometa. Podravka (ZSE:PODR-R-A) je uzletjela 5,3 posto, na 370 kuna, uz 1,6 milijuna kuna trgovine dok je najveći dobitnik u ovom društvu bila Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) koja je podignuta 6,2 posto, na 832,90 kuna, uz 739 tisuća kuna prometa.

Turistički je sektor predvodila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) s prometom od 1,2 milijuna kuna uz skok cijene od 3,6 posto, na 43,79 kuna. Sjajan dan imao je i Arenaturist (ZSE:ARNT-R-A) s rastom cijene od 2,6 posto, na 499,99 kuna, uz milijun kuna prometa. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) skočio je 2,4 posto, na 176,70 kuna, uz 916 tisuća kuna prometa. 

Dobitnica dana ipak je bila Uljanik Plovidba (ZSE:ULPL-R-A) koja je katapultirana 17,8 posto, na 198,90 kuna, uz 369 tisuća kuna prometa. Uljanik Plovidba i ciparski Etca Caspian Limited u ponedjeljak su potpisali osnivački akt te podnijeli prijavu Trgovačkom sudu u Pazinu za upis društva Uljanik Plovidba LNG, društva s ograničenom odgovornošću za pomorski prijevoz i skladištenje ukapljenog prirodnog plina, izvijestili su iz Uljanik Plovidbe.U priopćenju se navodi kako ulaganjem u društvo čija je osnovna djelatnost pomorski prijevoz i skladištenje ukapljenog prirodnog plina, Uljanik Plovidba želi diverzificirati dosadašnje djelatnosti te napraviti iskorak na tržište prijevoza i upravljanja LNG i LPG brodovima. Uljanik Plovidba i Etca Caspian Limited, sa sjedištem u Larnaki, Cipar, u temeljnom kapitalu novog društva sudjeluju svaki s udjelom u visini od 50 posto

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Uljanik Plovidba, Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, Podravka, Atlantic Grupa, Adris Grupa, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Arenaturist, ZSE:HT-R-A, ZSE:ARNT-R-A, ZSE:ULPL-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:JMNC
PROČITAJ I OVO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
VINO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
DUBROVNIK - U podrumu obitelji Crvik nema odmora - započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD.
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
LONDON - Velika Britanija osigurala je dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, priopćila je britanska vlada.
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
LIJEKOVI
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
OTTAWA - Kanadska vlada je u subotu objavila da zabranjuje izvoz u Sjedinjene Države nekoliko vrsta lijekova, poglavito onih koji se koriste u liječenju covida-19, jer bi mogao doveti do nestašica u Kanadi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE