GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX najjači u trinaest mjeseci, Span dobitnik tjedna

Zagrebačka burza: CROBEX najjači u trinaest mjeseci, Span dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza i sredinom je veljače bila mjesto optimistične trgovine, a investitori su se fokusirali na izdanja koja su najavila isplate dividende.

Uz njih, investitori se pozicioniraju i u dionicama onih kompanija od kojih se očekuju dobiti poslovni rezultati.

CROBEX porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 2.151 bod što je njegova najviša razina u trinaest mjeseci, dok je CROBEX podignut 0,2 posto, na 1.250 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,36 milijuna eura, što je za otprilike milijun eura manje nego u tjednu ranije. Ostvareno je i 527,1 tisuća eura blok prometa u trgovanju dionicom HT-a, po cijeni od 25,1 euro. U redovnom trgovanju najveći promet postignut je dionicom Spana, 434,5 tisuća eura. Cijena joj je porasla 3,5 posto, na 44,5 eura.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 403 tisuće eura i rastom cijene za 3,4 posto, na 4,22 eura. Valamar je ovih dana imao važnu objavu koja je investitore potaknula na kunpju dionica.

Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 335 tisuća eura redovnog prometa, a cijena joj je ojačala 1,21 posto, na 25,1 euro.

Nešto više trgovalo se i dionicom Arene Hospitality grupe, za 279 tisuća eura, dok joj je cijena stagnirala na 32 eura.

U međuvremenu, OTL je sklopio uvjetni predugovor sa češkom tvrtkom Port Acquisitions o prodaji udjela u Luci Rijeka. Prema priopćenju OTL-a, prodaja dionica je ugovorena uz cijenu od 7,7 eura po dionici. Ostvare li se zacrtani preduvjeti za njezinu realizaciju, transakcijom će utržiti 26,3 milijuna eura. Prije same kupoprodaje, OT Logistics predugovorom se obvezao osigurati češkim investitorima kupnju udjela razvojnog fonda, a mora obaviti i prijenos vlasništva dionica Rubicona na OTL.

Idući tjedan počinje intenzivnija sezona objave financijskih izvješća kompanija. Ina je protekloga tjedna izvijestila da je lani ostvarila 1,9 milijardi kuna neto dobiti, što je za 615 milijuna kuna ili 47,8 posto više nego godinu ranije, dok su joj ukupni prihodi bili 36,15 milijardi kuna ili 54,7 posto veći. Cijena te dionice stagnirala je na 452 eura, uz skroman promet od 10,8 tisuća eura.

Najveće dobitnice bile su dionice Alpha Adriatica, poskupivši gotovo 30 posto, na 10,6 eura, te FTB Turizma, za više od 11 posto, na 200 eura.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, s padom cijene za 9,9 posto, na 7,7 eura. Cijena te dionice spustila se tako na razinu koja se u pojedinim medijima spominje vezano uz prodaju 17,5 posto udjela koji drži poljski vlasnik. Naime, tvrtka Rubicon Partners Ventures drugi je najveći dioničar tog riječkog društva sa 17,51 posto dionica, koje im je u 2021. prepustio poljski OTL.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Span, Hrvatski Telekom, Luka Rijeka, Arena hospitality Group
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE