GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica

Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi snažno porasli, uz veći promet nego krajem prošloga tjedna, završivši i mjesec studeni sa znatnim dobitcima.

Crobex indeks u ponedjeljak je porastao 0,92 posto, na 1.702 boda, čime je premašio važnu psihološku granicu od 1.700 bodova iznad koje je posljednji put bio na početku ožujka.

Istodobno, Crobex10 bio je u plusu 0,87 posto, na 1.064 boda.

Oba su indeksa ostvarila znatne dobitke u ovom mjesecu. Od početka studenoga Crobex je porastao 8,08 posto, a Crobex10 za 7,4 posto, pa se kreću oko najviših razina od početka ožujka.

Na Savjetu Hanfe održanom u ponedjeljak, između ostalog, osvrnuli su se i na pozitivna burzovna kretanja na ZSE.

"Usprkos negativnim posljedicama pandemije na financijski sektor, dogodio se početak značajnijeg oporavka ulaganja na Zagrebačkoj burzi u studenom ove godine, koji se odražava u rastu burzovnog indeksa i ukupnog prometa trgovanja dionicama. Najviše je to posljedica početka rada novih ETF investicijskih fondova što najavljuje potencijal rasta ulaganja na tržištu kapitala i naznaku da su investitori željni ulagati u nove financijske instrumente i u nepredvidivim vremenima", navodi se u priopćenju sa Savjeta Hanfe.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,9 milijuna kuna te je bio 7,5 milijuna veći nego u petak.

Najveći promet, 3,8 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena porasla 1,07 posto, na 379 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 2,74 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,69 posto, na 180,5 kuna - najvišu razinu od kraja veljače ove godine.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamar Rivijere, u visini od 1,15 milijuna kuna. Pritom joj je cijena skočila 4,1 posto, na 27,9 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Alpha Adriatica, sa skokom cijene za 39,2 posto, na 34,8 kuna.

Među 10 najlikvidnijih jedino je pala cijena dionice Privredne banke Zagreb, i to za 5,36 posto, na 795 kuna. Najveća gubitnica, međutim, bila je dionica Varteksa, čija je cijena potonula 909 posto, na 8 kuna.

Od poslovnih objava, Zagrebačka banka izvijestila je danas da je Nadzorni odbor u petak donio odluku o imenovanju članova Uprave Zagrebačke banke na mandatno razdoblje do isteka tekućeg mandata Uprave Banke, odnosno do 7. veljače 2023.

Tako je Pavel Vinter imenovan članom Uprave koji će biti zadužen i nadležan za Podršku bankarskom poslovanju, Gianluca Totaro će biti zadužen i nadležan za Upravljanje ljudskim resursom, a Tatjana Antolić Jasnić će biti članica Uprave zadužena i nadležna za Upravljanje i kontrolu rizika. Marco Lotteri obavljat će dužnost člana Uprave nadležnog za Upravljanje i kontrolu rizika do dana s kojim započinje mandat Antolić Jasnić kao članice Uprave zadužene i nadležne za isto područje, nakon čega će svoju profesionalnu karijeru nastaviti na drugoj poziciji u Grupi UniCredit.

U priopćenju Zabe još se navodi da odluka o njihovom imenovanju podliježe suglasnosti HNB-a, a o datumu početka mandata članova Uprave Banka će naknadno priopćiti.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo sa 41 dionicom, pri čemu je njih 16 poskupilo, a 11 pojeftinilo, dok 12 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Alpha Adriatic, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Optima Telekom, Privredna banka Zagreb, Varteks
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE