GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Belje, Ledo i Jamnica na meti špekulativne trgovine

Zagrebačka burza: Belje, Ledo i Jamnica na meti špekulativne trgovine
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2017 / 17:00
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Drugog dana nakon što je "odmrznuto" trgovanje Agrokorovim izdanjima, očito je da se nalaze na meti špekulativne trgovine.

Nakon katastrofalnog pada u petak, danas su se ova izdanja odbila u snažan plus, posebno Belje. No, indeksi bilježe šesti uzastopni pad.

CROBEX je potonuo 1,4 posto, na 1.815,70 bodova dok je CROBEX10 srezan 1,3 posto, na 1.066,38 bodova. Ukupno je ostvareno gotovo 24 milijuna kuna prometa, a od toga 16,4 milijuna kuna redovne trgovine dionicama.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je bio u fokusu s 8,5 milijuna kuna prometa uz skok cijene od 39 posto, na 838,02 kune. Uz to, u blok trgovini ostvareno je dodatnih 2,4 milijuna kuna prometa, no zanimljivo po čak 200 kuna manjoj cijeni (635 kuna). Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je skočila 16,7 posto, na 7.000 kuna, uz 742 tisuće kuna prometa. Najdalje je otišlo Belje (ZSE:BLJE-R-A) koje je katapultirano 145,3 posto, na 6,06 kuna, uz 116 tisuća kuna prometa.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) srezana je 1,1 posto, na 43,62 kune, uz 1,7 milijuna kuna prometa.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je izgubio 0.9 posto, na 167,72 kune, uz 1,16 milijuna kuna prometa.

Najveći uteg indeksima bile su povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) koje su potonule 2,5 posto, na 429,21 kunu, uz 847 tisuća kuna prometa.

Novi poslovi malo su poduprili dionice AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) koje su porasle 0,6 posto, na 167 kuna, uz gotovo 96 tisuća kuna trgovine. AD Plastik izvijestio je u ponedjeljak o novim ugovorima za izradu automobilskih dijelova s nekoliko proizvođača, a koji bi solinskoj tvrtci i njezinim stranim podružnicama trebali donijeti ukupni prihod veći od 22 milijuna eura.

Četvrti dan uzastopno tone cijena Đure Đakovića (ZSE:DDJH-R-A) koja je danas otklizala u minus od 8,8 posto, na 25,55 kuna, uz 139 tisuća kuna prometa. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal izjavio je u petak kako je toj kompaniji i dalje nužna dokapitalizacija, o čemu će odlučivati glavna skupština, a vjeruje kako interesa za dokapitalizaciju ima i kako, uz tvrtku Crni čelik, ima i drugih zainteresiranih. Istaknuo je kako i dalje smatraju da je kompaniji potrebna dokapitalizacija

Gubitnica je dana ipak bila Tehnika (ZSE:THNK-R-A) koja je srušena 15,4 posto, na 217 kuna, uz gotovo 211 tisuća kuna prometa. Nad građevinarstvom u RH nadvija se više nego zlokobna sjena kreditnih dubioza, do mjere da se može govoriti o potencijalno fatalnoj ugroženosti sektora. Jer upravo građevinci se godinama iscrpljuju s golemim postotkom u ukupnoj masi realno nenaplativih kredita u Hrvatskoj. Prema izvještaju HGK-a, udio djelomično nenaplativih i potpuno nenaplativih kredita (NLP) u toj branši iznosi danas 64,1 posto i po tome se ona plasira na prvo mjesto među svim grupama korisnika kredita. U međuvremenu je ta djelatnost pretrpjela ogromnu štetu pa više nemamo ni dovoljno odgovarajuće radne snage.
Tagovi: Zagrebačka burza, Belje, Ledo, Jamnica, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Đuro Đaković, Tehnika, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:DDJH-R-A, ZSE:THNK-R-A, ZSE:ADPL-R-A, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE