GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Atlantska plovidba i AD Plastik gubitnici tjedna

Zagrebačka burza: Atlantska plovidba i AD Plastik gubitnici tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna u fokusu investitora bila financijska izvješća kompanija za prvih devet mjeseci ove godine, koja su razbudila trgovanje, no Crobex indeks zabilježio je prvi pad nakon nakon pet tjedana rasta.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,77 posto, na 2.032 boda, prekinuvši 5-tjedni pozitivni niz. Crobex10 ojačao je, pak, 0,45 posto, na 1.249 bodova te je tako i više nego nadoknadio blagi pad od prethodnoga tjedna od 0,15 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio transportni, za 9,09 posto, dok je najviše ojačao turistički, za 0,89 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 55 milijuna kuna, što je za 30 milijuna više nego u tjednu ranije. Ujedno, ostvareno je i nešto više od 41 milijun kuna blok prometa, i to u transakciji dionicama HT-a 36,9 milijuna kuna, Arene Hospitality grupe 2,2 milijuna kuna, ACI-ja 2,01 milijun kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, 7,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula više od 10 posto, na 484 kune.

Atlantska plovidba objavila je da je u prvih devet mjeseci poslovala s 90,8 milijuna kuna dobiti, nakon gubitka od 51 milijun kuna u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, konsolidirani prihodi dosegnuli su 338,7 milijuna kuna ili 53,6 posto više.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Rivijere, sa 6,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,63 posto, na 31,8 kuna.

Ta najveća turistička kompanija ostvarila je u prvih devet mjeseci 1,56 milijardi kuna prihoda, što je otprilike 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani, a nakon lanjskog gubitka od 212 milijuna kuna, ove godine ostvarila je 358,34 milijuna kuna dobiti.

Dionicom HT-a ostvaren je promet od 5,9 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,54 posto, na 186 kuna.

Hrvatski telekom (HT) u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 0,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit od 460 milijuna kuna manja za 15,5 posto, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.

Znatniji promet, 5,5 milijuna kuna ostvaren je bio i dionicom AD Plastika, a cijena joj je pala 8,6 posto, na 160 kuna.

Iz te solinske tvrtke izvijestili su da su u prvih je devet mjeseci ostvarili neto dobit od 5,26 milijuna kuna, što je pad od 87,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni prihodi matične kompanije smanjeni su za 9,7 posto, na 542,86 milijuna kuna. Predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata istaknuo je da posluju u vrlo zahtjevnom i izazovnom razdoblju, a nedostatak poluvodiča na globalnom tržištu odražava se i na njihovo poslovanje.

Najveći pad cijene zabilježile su dionice Granolia, za 12,86 posto, na 24,4 kune. Istodobno, najviše su porasle cijene dionica Končar transformatora, pri čemu redovne za 15,18 posto, a povlaštene za 13,99 posto te su obje tjedan završile na 2.200 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 67 dionica, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 28 pala, a 16 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Granolio, Podravka, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE