GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Atlantska i dalje raste zbog oporavka brodarskog tržišta

Zagrebačka burza: Atlantska i dalje raste zbog oporavka brodarskog tržišta
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2016 / 17:28
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Nastavljen je trend blagog pada indeksa na Zagrebačkoj burzi uz uobičajenu razinu prometa koju su danas malo podigle četiri transakcije dionicama Medike.

CROBEX je srezan 0,1 posto, na 1.692,10 bodova dok je CROBEX10 pao 0,2 posto, na 988,77 bodova. Ukupno je ostvareno gotovo 8,5 milijuna kuna prometa, a  više od polovine te brojke idu na račun spomenute Medike.

Medika (ZSE:MDKA-R-A) je kroz četiri velike transakcije uknjižila ukupno 4,4 milijuna kuna prometa. Riječ je o 340 dionica po cijeni od 13.000 kuna što predstavlja dnevni pad od 3,7 posto.

Adris je danas iznova potvrdio interes za ACI, ali ne i za državne udjele u hotelskim tvrtkama što je njegovim povlaštenim dionicama (ZSE:ADRS-P-A) donijelo promet od gotovo 806 tisuća kuna, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 393 kune. Prosječna je cijena blago pala, na  391,62 kune. Adris Grupa je i dalje zainteresirana za ACI, ali ne i za turističke tvrtke u kojima država nudi svoj udjel na prodaju, doznaje se od člana Uprave Adris Grupe i predsjednika Uprave hotelske kompanije Maistra Tomislava Popovića.

"Adris grupa iskazivala je i prije, a i sada svoju zainteresiranost za ACI, ali stvar je stvarno u rukama države", istaknuo je Popović.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bilježi treći uzastopni rast cijene. Danas su dioonice podignute 0,4 posto, na 140,99 kuna, uz 714 tisuća kuna prometa.

I danas je među najvećim dobiticima bila Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) koja je uzletjela 4,3 posto, na 133,49 kuna, uz 397 tisuća kuna prometa. U posljednje tri trgovine tržišna kapitalizacija povećana je visokih 11,2 posto, na krilima oporavka globalnog brodarskog tržišta. BDI Index jučer je zaključio na 613 bodova, uz dnevni rast od 2,2 posto.

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) ostvario je 210 tisuća kun a trgovine uz rast od 0,4 posto, na 1.123,40 bodova.

Turistički je sektor prometom od mršavih 172 tisuće kuna predvodila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A), a njezina je cijena podignuta 0,4 posto, na 24 kune.

Drugi dan uzastopno Podravka (ZSE:PODR-R-A) je ostala na nepromijenjenoj zadnjoj cijeni od 340 kuna, uz ostvarenih 107 tisuća kuna prometa. Prosječna cijena, biljaži blagi rast, također na 340 kuna.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) danas je bila izvan fokusa ostvarivši tek 32 tisuće kuna prometa uz nepromijenjenu cijenu od 820 kuna. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je svoj vlasnički udio u Atlantic Grupi, izvijestili su u utorak iz Atlantic Grupe napominjući kako ta transakcija signalizira uspješan završetak jedne razvojne faze kompanije te spremnost na novi strateški iskorak. EBRD je u privatnoj ponudi koju je vodilo investicijsko društvo Intercapital Securities, 13. svibnja prodao 132.615 dionica koje predstavljaju 3,98 posto dionica Atlantic Grupe. Taj je udjel, podsjetimo, kupio AZ OMF.

Interes nije potaknula niti dividenda Hrvatske poštanske  banke (ZSE:HPB-R-A) pa je njezinim dionicama ostvareno svega 5.400 kuna prometa. Dioničari Hrvatske poštanske banke na glavnoj skupštini odlučili su o isplati 30,77 milijuna kuna dividende ili 15,2 kune po dionici, nisu dala razrješnicu Upravi za poslovnu 2015. godinu, dok odluku o razrješnici članovima Nadzornog odbora nisu donijeli, priopćeno je u utorak iz HPB-a.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Atlantska plovidba, Hrvatska poštanska banka, Adris Grupa, Medika, Hrvatski Telekom, Ericsson Nikola tesla, Atlantic Grupa, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:ERNT-R-A, ZSE:HPB-R-A, ZSE:RIVP-R-A, Podravk
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE