GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi blago porasli nakon dva tjedna pada

Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi blago porasli nakon dva tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2020 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U proteklom skraćenom radnom tjednu, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze tek su blago ojačali, promijenivši smjer nakon dva tjedna pada, dok je promet uoči božićnih blagdana bio vrlo skroman.

Crobex indeks protekloga je tjedna porastao 0,1 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.075 bodova. Prekinuli su tako dvotjedni negativni niz, no u odnosu na početak godine bilježe dvoznamenkaste gubitke.

U godini koju je obilježila koronakriza i oštro potonuće BDP-a zbog mjera suzbijanja širenja pandemije, Crobex je zasad na putu gubitaka od 14,5 posto, a Crobex10 od 10,4 posto.

Među sektorskim indeksima, u proteklom tjednu najviše je na dobitku bio građevinski, ojačavši 3,37 posto. U minusu je završio jedino indeks industrijskog sektora, i to za 0,36 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 15,2 milijuna kuna, što je za 25 milijuna manje nego u tjednu ranije, no protekloga tjedna trgovalo se samo tri dana. U prosjeku dnevno promet je iznosio oko pet milijuna kuna, što je za tri milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, u blok transakciji dionicom Atlantic Grupe ostvareno je još 2,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 1.300 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju tom dionicom ostvaren je najveći promet, nešto više od 4 milijuna kuna. Cijena joj se pritom spustila 0,76 posto, na 1.310 kuna.

Po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,22 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,35 posto, na 375 kuna.

Milijunski promet, 1,56 milijuna kuna, ostvaren je još i dionicom Valamar Rivijere, uz stagnaciju njezine cijene na 28,8 kuna.

Nadomak milijunskom prometa bila je dionica HT-a, kojom je protrgovano gotovo 950 tisuća kuna, a pritom joj se cijena spustila 0,56 posto, na 179 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Vira, sa skokom cijene za 12 posto, na 31,6 kuna. Istodobno, najveća gubitnica bila je dionica Končar transformatora, s padom cijene za 4,6 posto, na 1.250 kuna.

Na domaćem tržištu protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 53 dionice, pri čemu je njih 20 zabilježilo pad cijene, 15 rast, a 18 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Podravka, Ericsson NT, Luka Ploče, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE