GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Atlantic Grupa dobitnica tjedna zaslugom odličnih rezultata

Zagrebačka burza: Atlantic Grupa dobitnica tjedna zaslugom odličnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2018 / 18:55
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Vrhunac objave sezone poslovnih rezultata ipak je donio nešto više živosti na Zagrebačku burzu.

Kompanije koje su ugodno iznenadile rezultatima, a nije ih bilo puno, bile su i dobitnice tjedna. Indeksi su prekinuli trotjedni negativni niz.

CROBEX je u tjednu podignut 1,5 posto, na 1.850,05 bodova dok je CROBEX10 porastao 1,2 posto, na 1.067,41 bod. Ukupni dionički promet uvećan je za gotovo 66 posto ili 18,6 milijuna kuna te je iznosio 46,8 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je najtrgovaniji sa  6,8 milijuna kuna prometa, a cijena mu je nepromijenjena na 163,00 kune. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bilježi promet od 6,3 milijuna kuna i rast cijene od 3,7 posto na 42,30 kuna. Grupa Valamar Riviera prošle je godine ostvarila ukupne prihode od 1,84 milijarde kuna, što je porast za 16,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit smanjena za 28,4 posto, na 245,1 milijun kuna.

Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) trgovane su u iznosu od 4,1 milijun kuna, a cijena im je uvećana 4,7 posto na 265,00 kuna. Grupa Podravka u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 54,4 milijuna kuna, čak 70,2 posto manje u odnosu na 182,4 milijuna koliko je iznosila 2016. Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je utjecao izostanak godinu ranije dezinvestiranog programa Pića, ostvarene jednokratne prodaje robnih rezervi Ministarstvu gospodarstva u veljači 2016. te identificirane nekonzistentnosti u tretmanu evidentiranja prihoda na tržištu Rusije.

Zaslugom odličnih rezultata i podignutih prognoza dobitnice tjedna bile su dionice Atlantic Grupe (ZSE:ATGR-R-A) koje su skočile 9 posto, na 970 kuna, uz 1,2 milijuna kuna prometa. Atlantic Grupa je u 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje od 5,3 milijarde kuna, što je rast za 3,9 posto prema godini ranije, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 69,2 posto, na 275,5 milijuna kuna.  Iznimni rezultati ostvareni su na krilima rasta vlastitih brendova i distribucijskog poslovanja, rasla su i sva najveća tržišta Atlantic Grupe, a prvi puta je krajem 2017., unatoč izazovima u okruženju, objavljena korekcija očekivanja profitabilnosti – na više.

Redovne dionice Adrisa (ZSE:ADRS-R-A) podignute su 1,7 posto, na 490 kuna, uz 988 tisuća kuna prometa. Povlaštenim dionicama Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) cijena je pala 2,1 posto na 418 kuna, a trgovane su u iznosu od 3,1 milijuna kuna. Adris Grupa objavljuje program za otkup vlastitih povlaštenih i redovnih dionica. Adris pokreće program otkupa vlastitih dionica s namjerom stjecanja do maksimalno 600.000 dionica s novčanim iznosom dodijeljenim programu u iznosu od 300.000.000 HRK. Program će biti završen najkasnije do 16. lipnja 2019. godine.

Najavljena dividenda od 2,62 kune po dionici podigla je dionice Zagrebačke banke (ZSE:ZABA-R-A)  1,4 posto, na 59,20 kuna, uz 1,1 milijun kuna prometa. Prema prijedlogu, dividenda bi se isplatila dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 18. travnja 2018. Datum od kojega će se trgovati dionicom društva bez prava na isplatu dividende je 17. travnja 2018. Tražbina za isplatu dividende dospijeva dana 08. svibnja 2018. 

Gubitnica tjedna bila je Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) koja je srezana 3,1 posto, na 620 kuna uz promet od 1,8 milijuna kuna. Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Zagrebačka banka, Adris Grupa, Valamar Riviera, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:ZABA-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ATGR-R-A, ZSE:ATPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
BEOGRAD – Tipično letnje zatišje vladalo je danas na Beogradskoj berzi, uz slab promet i mirovanje referentnih indesa.
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
ZAGREB - Vrhunac sezone objave poslovnih rezultata donio je nešto optimizma na Zagrebačku burzu.
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
ZAGREB - Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE