GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Adris i Institut IGH dobitnici dana

Zagrebačka burza: Adris i Institut IGH dobitnici dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2018 / 17:08
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Trgovina na Zagrebačkoj burzi danas je bila nešto živahnija ponajprije zaslugom Zagrebačke banke i Adrisa.

Institut IGH je na poticajima mogućeg posla na Pelješkom mostu ponovno bio dobitnik dana, a Agrokorova izdanja opet su bila na meti prodavatelja.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 1.879,60 bodova dok je CROBEX10 podignut 0,6 posto, na 1.091,19 bodova. Ukupno je ostvareno 8,7 milijuna kuna prometa.

Gotovo polovinu tog iznosa ostvarila je Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je bila najtrgovanija s preko 4,3 milijuna kuna prometa. Cijena je ostala na nepromijenjenih 58 kuna.

Adris je najavio otkup vlastitih dionica pa su njegove povleštene dionice (ZSE:ADRS-P-A) ostvarile milijun kuna prometa uz skok od 2,5 posto, na 450 kuna dok su redovne (ZSE:ADRS-R-A) imale 117 tisuća kuna prometa uz skok od 3,3 posto, na 500 kuna. Adris Grupa u utorak je poduzela korak ka otkupu do 246.000 vlastitih dionica kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi, što čini 1,5 posto ukupno izdanih redovnih i povlaštenih dionica te kompanije, objavivši u utorak poziv za podnošenje ponuda. Dionice  će biti otkupljene po jedinstvenoj cijeni unutar pojedinog roda dionica, pa će tako raspon cijena po kojoj će Adris kupovati redovne dionice biti od 484,13 do 520 kuna, što je 7,41 posto iznad prosječne tržišne cijene dionice ostvarene na dan 15. siječnja. Za povlašteno izdanje raspon cijena se kreće od 438,71 do 470 kuna, što je 7,13 posto iznad prosječne cijene dionice ostvarene 15. siječnja. 

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) podignut je 1,7 posto, na 175 kuna, uz gotovo 728 tisuća kuna prometa. 

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) imao je 460 tisuća kuna prometa, a cijena je porasla 0,4 posto, na 1.200 kuna.

Kao i jučer, dobitnik dana bio je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) koji je skočio 4,7 posto, na 246 kuna, uz 290 tisuća kuna prometa. Hrvatske ceste u utorak su izvijestile da su na natječaj za posao nadzora nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama pristigle tri ponude - tvrtke Lipov Gaj, zajednice ponuditelja na čelu s Institutom IGH te zajednice ponuditelja njemačkog KrebsKiefera. Zagrebačka tvrtka Lipov Gaj dala je ponudu vrijednu 55,66 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 69,58 milijuna kuna s PDV-om.  Zajednica ponuditelja Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Investinženjering (svi iz Zagreba) dala je ponudu na 49,38 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 61,72 milijuna kuna s PDV-om. Ponuda zajednice ponuditelja KrebsKiefer (Njemačka) i Geoprojekt vrijedna je 52 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 65,1 milijun kuna sa PDV-om. Inače, procijenjena vrijednost posla je 53,54 milijuna kuna.  

Građevinski sektor dao je i jednog istaknutog gubitnika. riječ je o Tehnici (ZSE:THNK-R-A) koja je srezana 6,3 posto, na 210 kuna, uz 187 tisuća kuna prometa. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) imala je 283 tisuće kuna trgovine uz rast od pola postotka, na 42,90 kuna.

Agrokorova izdanja i danas su bila među gubitnicima. Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je bila gubitnca dana uslijed pada od 18,4 posto, na 4.000 kuna, uz 81 tisuću kuna prometa. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je izgubio 8,1 posto i pao na 271 kunu, uz 130 tisuća kuna prometa. Koncern Agrokor izvijestio je u utorak da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokor d.d., koje je jučer objavljeno na e-oglasnoj ploči suda te kako sukladno tome počinju teći rokovi za žalbe i za pokretanje parničnih postupaka. Agrokor u priopćenju prenosi kako se u rješenju zagrebačkog trgovačkog suda navodi da su, uz tražbine koje je ispitao i priznao izvanredni povjerenik u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna, vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu višem od 10,4 milijardi kuna. Osporena jamstva i sudužništva od strane drugih vjerovnika iznose više od 101 milijarde kuna. Ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina za sada, prije okončanja parničnih postupaka, tako iznosi 31,04 milijarde kuna, prenose iz Agrokora.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Adris Grupa, Institut IGH, Tehnika, Valamar Riviera, AD Plastik, Jamnica, Ledo, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:THNK-R-A, ZSE:IGH-R-A
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE