GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Adris i Institut IGH dobitnici dana

Zagrebačka burza: Adris i Institut IGH dobitnici dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2018 / 17:08
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Trgovina na Zagrebačkoj burzi danas je bila nešto živahnija ponajprije zaslugom Zagrebačke banke i Adrisa.

Institut IGH je na poticajima mogućeg posla na Pelješkom mostu ponovno bio dobitnik dana, a Agrokorova izdanja opet su bila na meti prodavatelja.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 1.879,60 bodova dok je CROBEX10 podignut 0,6 posto, na 1.091,19 bodova. Ukupno je ostvareno 8,7 milijuna kuna prometa.

Gotovo polovinu tog iznosa ostvarila je Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je bila najtrgovanija s preko 4,3 milijuna kuna prometa. Cijena je ostala na nepromijenjenih 58 kuna.

Adris je najavio otkup vlastitih dionica pa su njegove povleštene dionice (ZSE:ADRS-P-A) ostvarile milijun kuna prometa uz skok od 2,5 posto, na 450 kuna dok su redovne (ZSE:ADRS-R-A) imale 117 tisuća kuna prometa uz skok od 3,3 posto, na 500 kuna. Adris Grupa u utorak je poduzela korak ka otkupu do 246.000 vlastitih dionica kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi, što čini 1,5 posto ukupno izdanih redovnih i povlaštenih dionica te kompanije, objavivši u utorak poziv za podnošenje ponuda. Dionice  će biti otkupljene po jedinstvenoj cijeni unutar pojedinog roda dionica, pa će tako raspon cijena po kojoj će Adris kupovati redovne dionice biti od 484,13 do 520 kuna, što je 7,41 posto iznad prosječne tržišne cijene dionice ostvarene na dan 15. siječnja. Za povlašteno izdanje raspon cijena se kreće od 438,71 do 470 kuna, što je 7,13 posto iznad prosječne cijene dionice ostvarene 15. siječnja. 

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) podignut je 1,7 posto, na 175 kuna, uz gotovo 728 tisuća kuna prometa. 

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) imao je 460 tisuća kuna prometa, a cijena je porasla 0,4 posto, na 1.200 kuna.

Kao i jučer, dobitnik dana bio je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) koji je skočio 4,7 posto, na 246 kuna, uz 290 tisuća kuna prometa. Hrvatske ceste u utorak su izvijestile da su na natječaj za posao nadzora nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama pristigle tri ponude - tvrtke Lipov Gaj, zajednice ponuditelja na čelu s Institutom IGH te zajednice ponuditelja njemačkog KrebsKiefera. Zagrebačka tvrtka Lipov Gaj dala je ponudu vrijednu 55,66 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 69,58 milijuna kuna s PDV-om.  Zajednica ponuditelja Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Investinženjering (svi iz Zagreba) dala je ponudu na 49,38 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 61,72 milijuna kuna s PDV-om. Ponuda zajednice ponuditelja KrebsKiefer (Njemačka) i Geoprojekt vrijedna je 52 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 65,1 milijun kuna sa PDV-om. Inače, procijenjena vrijednost posla je 53,54 milijuna kuna.  

Građevinski sektor dao je i jednog istaknutog gubitnika. riječ je o Tehnici (ZSE:THNK-R-A) koja je srezana 6,3 posto, na 210 kuna, uz 187 tisuća kuna prometa. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) imala je 283 tisuće kuna trgovine uz rast od pola postotka, na 42,90 kuna.

Agrokorova izdanja i danas su bila među gubitnicima. Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je bila gubitnca dana uslijed pada od 18,4 posto, na 4.000 kuna, uz 81 tisuću kuna prometa. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je izgubio 8,1 posto i pao na 271 kunu, uz 130 tisuća kuna prometa. Koncern Agrokor izvijestio je u utorak da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokor d.d., koje je jučer objavljeno na e-oglasnoj ploči suda te kako sukladno tome počinju teći rokovi za žalbe i za pokretanje parničnih postupaka. Agrokor u priopćenju prenosi kako se u rješenju zagrebačkog trgovačkog suda navodi da su, uz tražbine koje je ispitao i priznao izvanredni povjerenik u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna, vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu višem od 10,4 milijardi kuna. Osporena jamstva i sudužništva od strane drugih vjerovnika iznose više od 101 milijarde kuna. Ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina za sada, prije okončanja parničnih postupaka, tako iznosi 31,04 milijarde kuna, prenose iz Agrokora.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Adris Grupa, Institut IGH, Tehnika, Valamar Riviera, AD Plastik, Jamnica, Ledo, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:THNK-R-A, ZSE:IGH-R-A
PROČITAJ I OVO
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
LJETOVANJE
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
BRUXELLES - Oko 28 posto Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto iza Grčke i Rumunjske, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
Komisija odobrila oznaku zemljopisnog podrijetla za Muškat momjanski
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila oznaku zemljopisnog podrijetla za Muškat momjanski
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u ponedjeljak novu oznaku zemljopisnog podrijetla za pet proizvoda, među kojima i za hrvatsko pjenušavo vino - Muškat momjanski/Moscato di Momiano.
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi u blagom plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi u blagom plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi blago ojačali u mirnom trgovanju nakon što je krajem prošloga tjdna završena sezone objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija.
Grčka pogođena najvećim vrućinama od 1987.
VRUĆINE
Grčka pogođena najvećim vrućinama od 1987.
ATENA - Grčka je pogođena "najgorim vrućinama od 1987.", prije više od 30 godina, upozorio je u ponedjeljak premijer Kiriakos Micotakis, u trenutku kada bi u ponedjeljak u nekim grčkim regijama temperatura mogla narasti do 45 stupnjeva Celzija.
Na Kvarneru 70% dolazaka u sedam mjeseci u odnosu na 2019.
DOBAR TREND
Na Kvarneru 70% dolazaka u sedam mjeseci u odnosu na 2019.
RIJEKA - Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije izvijestila kako je na području županije u prvih sedam mjeseci dosegnuto 70 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. No, u srpnju je dosegnuto čak 86 posto dolazaka od rekordne 2019. te 83 posto noćenja, naglasila je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE