GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: AD Plastik u tjednu potonuo preko 36%

Zagrebačka burza: AD Plastik u tjednu potonuo preko 36%
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna ponovno oštro pali, više od 4,5 posto, zabilježivši tako gubitke treći tjedan zaredom, pod pritiskom ruske agresije na Ukrajinu i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

Crobex indeks potonuo je protekloga tjedna za 4,69 posto, na 1.946 bodova, najnižu razinu od kolovoza lani. Crobex10 pao je, pak, 4,5 posto, na 1.176 bodova, najnižu razinu od travnja 2021. godine.

Domaći indeksi tako prate negativna kretanja na europskim burzama koje su oštro pale, dok ulagači prate vijesti o invaziji Rusije na Ukrajinu te procjenjuju moguće utjecaje tog rata i sankcije Zapada protiv Rusije na gospodarstvo.

Svi sektorski indeksi znatno su pali, a najviše građevinski, za 13,1 posto, te industrijski, za 9,21 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 80,2 milijuna kuna, što je 2,4 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i 44,8 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. U blok transakcijama dionicom HT-a ostvareno je 41,88 milijuna kuna, po cijeni od 184 kune za dionicu, a Podravkom 2,95 milijuna kuna prometa, po cijeni od 590 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom HPB-a, više od 12 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 6,45 posto, na 825 kuna, nakon vijesti da je ta banka kupila Sberbank Hrvatska za 71 milijun kuna jer se podružnica ruske banke suočila s problemima u likvidnosti uslijed navale štediša na njezine šaltere zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Po likvidnosti je slijedila dionica AD Plastika, s 9,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 36,26 posto, na 88,6 kuna, pa je bila najveća gubitnica. Tijekom tjedna zaronila je i na rekordno niske 82 kune.

Višednevni pad cijene dionice posljedica je poslovne izloženosti te kompanije u Rusiji, u kojoj ima dvije tvornice.

U fokusu je prošloga tjedna bila i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 6,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,23 posto, na 30,2 kune.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, 5,8 milijuna kuna, pri čemu joj se cijena spustila 6,2 posto, na 30,2 kune.

Dionicom Podravke, pak, protrgovano je za 5,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 4,92 posto, na 580 kuna.

Uz AD Plastik, znatan pad cijene među likvidnijima zabilježila je i dionica Instituta IGH, za više od 18 posto, potom Spana, za 10,4 posto, te Saponije, za 10,4 posto.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 68 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 37 pala, a 14 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, AD Plastik, Hrvatska poštanska banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE