GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka: Rast BDP-a iduće godine 0,5%, proračun vrlo rizičan

Zagrebačka banka: Rast BDP-a iduće godine 0,5%, proračun vrlo rizičan
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2012 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast hrvatskog BDP u idućoj godini iznosit će 0,5 posto, a bez provedbe reformi, poticanja investicija i privlačenja inozemnih izravnih ulaganja koja bi trebala oživjeti izvozni sektor, potencijal dugoročnog gospodarskog rasta ostat će na znatno nižim razinama no prije krize, odnosno na razini od dva do tri posto, stoji u danas objavljenoj kvartalnoj makroekonomskoj prognozi glavnog analitičara Zagrebačke banke (ZABA) Hrvoje Doleneca.

Podsjeća se da je pad BDP-a u Hrvatskoj nastavljen i u drugoj polovici godine, usprkos rastu u turizmu te da je pad u trećem tromjesečju iznosio 1,9 posto na godišnjoj razini.

Stoga, navodi se, prihvaćajući dobra iskustva niza zemalja, za održivi gospodarski oporavak potrebno je okrenuti se reformama, i to u javnoj upravi (središnjoj, regionalnoj i lokalnoj), na tržištu rada, u obrazovanju i zdravstvu te u mirovinskom i poreznom sustavu. To podrazumijeva i restrukturiranje javnih poduzeća i lokalnih komunalnih poduzeća.

S obzirom na izostanak reformi i pogoršane izglede gospodarskog rasta za eurozonu, rizici za ekonomski oporavak u sljedećoj godini rastu, ali prognozu kretanja BDP-a u Hrvatskoj "zasad ostavljamo na 0,5 posto za 2013. godinu", navode iz Zabe.

Dodaju da će, bez reformi, poticanja investicija i privlačenja inozemnih izravnih ulaganja koja bi trebala oživjeti izvozni sektor, potencijal dugoročnog gospodarskog rasta ostati na znatno nižim razinama no prije krize (2 do 3 nasuprot 4 do 4,5 posto).

Kao važan čimbenik svih kretanja u Hrvatskoj u prognozi se naglašava racionalna fiskalna politika koja bi trebala dovesti do smanjivanja deficita proračuna i udjela rashoda opće države u BDP-u na održive razine.

"Suprotno usvojenim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike, planirani se deficit u sljedećoj godini povećava, dok se primarni suficit, kao nužni uvjet smanjivanja javnog duga, ne planira u sljedećem trogodišnjem razdoblju. Istovremeno, u ovom se proračunu ne prepoznaju potrebne reforme koje bi dugoročno smanjile fiskalni teret za gospodarstvo i povećale konkurentnost gospodarstva. Investicijske aktivnosti se prebacuju na izvanproračunske korisnike i javna poduzeća. Privatizacija se fokusira na prodaju državnih udjela u dvije financijske kompanije, a ne vidi se strategija za ostale vlasničke udjele u državnom portfelju. I na kraju, ovakvim proračunom ne prate se zahtjevi Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Rizici su vezani i uz prihodnu i rashodnu stranu proračuna. Neispunjavanje očekivanja ambicioznog rasta u 2013. ugrožava prikupljanje prihoda, dok u se slučaju viših rashoda od planiranih u pogoršanom gospodarskom okruženju samo može povećati teret za gospodarstvo", navodi se u analizi fiskalne politike.

Napominje se kako su prve reakcije na takav prijedlog proračuna došle od rejting agencija, koje također upozoravaju na spori reformski proces i odstupanje od procesa fiskalne prilagodbe.

"Za Hrvatsku je važno čuvati kreditni rejting u investicijskom razredu s obzirom na potrebu pristupa inozemnim financijskim tržištima za financiranje proračunskog deficita i osiguravanje sredstava za oživljavanje investicijske aktivnosti", zaključuje Dolenec.

Tagovi: hrvatski BDP, BDP, Hrvoje Dolenec, Zagrebačka banka, proračun
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE