GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb u prosincu s 257 posto više turističkih noćenja

Zagreb u prosincu s 257 posto više turističkih noćenja
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu je u prosincu ostvarena 161,1 tisuća noćenja, što je 257 posto više nego u istom mjesecu 2020. i 64 posto od noćenja iz 2019., izvijestili su u utorak iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), čija direktorica Martina Bienenfeld ističe da je time Zagreb u samom vrhu po turističkim rezultatima u Hrvatskoj.

Još veći porast u prosincu od čak 422 posto u odnosu na prosinac 2020. ostvaren je sa 74,3 tisuće turista koji su došli u Zagreb.

"Iako nas još nekoliko dana dijeli do službenog završetka adventskih i novogodišnjih događanja u Zagrebu, ostvareni rezultati pokazuju da je i ovo tranzicijsko i hibridno izdanje Adventa Zagreb privuklo mnoge posjetitelje. Zagreb je, kao i u godinama prije pandemije, u samom vrhu po ostvarenim turističkim rezultatima u Hrvatskoj", kaže Bienenfeld.

Iznosi da su zagrebački hotelijeri bili 'rasprodani' za Silvestrovo, a i dalje očekuju dobru popunjenost s obzirom na skijašku utrku "Snow Queen Trophy" te općenito najave za zimske praznike.

Advent Zagreb i novogodišnja događanja počeli su 27. studenog 2021., a završavaju u petak 7. siječnja.

Najbrojniji domaći i Rusi

U prosincu su uz domaće turiste najbrojniji zagrebački gosti bili Rusi te Slovenci, turisti iz BIH, Njemačke i Srbije, dok su u noćenjima turisti iz Rusije na prvom mjestu, a zatim slijede Nijemci te turisti iz BiH, Slovenije i Italije. Dolazak velikog broja Rusa u javnosti se povezuje s cijepljenjem protiv korone cjepivima kojih nema u Rusiji, a koja su nužna za covid potvrde za putovanja u zemlje EU-a.

U cijeloj 2021. Zagreb je pak posjetilo 85 posto više turista nego u 2020. ili njih 639,1 tisuća, čime je Zagreb i na prvom mjestu među svim destinacijama u Hrvatskoj.

Sa 1,4 milijuna noćenja ostvario je porast od 75 posto na godišnjoj razini, a među turistima najviše ih je bilo iz Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Poljske te BiH.

U prvim danima 2022. nastavak porasta

I u prvima danima 2022. Zagreb nastavlja ostvarivati turističke poraste, pa je tako 1. i 2. siječnja došlo nešto više od tri tisuće turista ili 267 posto više nego u istim danima 2021., dok je ostvarenih 10,7 tisuća noćenja porast od 305 posto.

Većina ili sedam tisuća noćenja ostvareno je u zagrebačkim hotelima, a opet su najviše ostvarili domaći i turisti iz Rusije te zatim oni iz Njemačke, Slovenije i Austrije.

Nastavku porasta nadaju se i do kraja prvog tjedna u 2022. dijelom zbog školskih praznika, ali i skijaških natjecanja na Sljemenu, koje, iako se održava bez publike, ipak u Zagreb dovodi mnoge sportske timove, njihove pratitelje i medije. Tako se 4. siječnja održava utrka skijašica, a potom za koji dan i skijaša.

Fotografija: Lice grada

Tagovi: Turistička zajednica Grada Zagreba, Martina Bienenfeld, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Sanja Škrinjar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE