GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb Pride: Josipovićev prijedlog je loš

Zagreb Pride: Josipovićev prijedlog je loš
ISTOSPOLNE ZAJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2013 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prijedlog zakona o životnom partnerstvu je konzervativan, ne nudi ništa novo, ali je ipak pozitivni korak naprijed za sve LGBT osobe jer istospolnim parovima omogućuje veliku razinu prava, poručili su s današnje konferencije za novinare predstavnici Zagreb Pridea.
Odbacili su prijedlog predsjednika Republike Ive Josipovića da se u Ustav unese i odredba da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", ponavljajući svoj stav da instituciji braka nije mjesto u Ustavu.

"Zakon o životnom partnerstvu regulira već postojeće stanje i potpuno se uklapa u predizborno obećanje vladajuće koalicije, ali i u najkonzervativnije parametre koje smo mogli čuti iz najkonzervativnijeg dijela društva", izjavila je koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić.

U njemu se, dodala je, ne koristi riječ brak, baš kao što se istospolnim zajednicama ne dozvoljava posvajanje djece. To su dva parametra zbog kojih je manjkav i predstavlja nejednakost, a nije ni poklon za svetog Nikolu kako se o njemu nepromišljeno izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, poručila je Poštić.

Zagreb Pride je sudjelovao u radnoj skupini koja je izradila ovaj zakon i od početka se zalagala da životno partnerstvo bude otvoreno sa sve parove, istospolne i ostale, ali taj prijedlog nije prihvaćan, izjavio je koordinator Marko Jurčić.

"Nadamo se da će se u saborskoj proceduri predložene odredbe popraviti i da će istospolni parovi dobiti pravo na brak i posvajanje djece", rekao je Jurčić. Ocijenio je da je predloženi zakon ipak pozitivan pomak u odnosu na sadašnji o istopspolnim zajednicama donijet 2003., koji je "toliko loš da nije mogao biti primjenjiv".

Zakon o životnom partnerstvu, smatra, omogućit će veliku razinu prava i trebalo ga je donijeti prije deset godina. "Predstavlja ozbiljan standard Hrvatske kao članice EU-a. Do sada nismo mogli ostvariti niti jedno pravo koje nam je zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravim", naveo je Jurčić.

Prema istraživanju koje je proveo Zagreb Pride u Hrvatskoj ima 700 LGBT osoba od kojih njih 23 posto dijeli kućanstvo s istospolnim partnerom. Oko 43 posto namjerava registrirati zajednicu, a veliki dio ih planira imati djecu. Njih pet posto već ima svoju djecu.

Najavili su da će početkom iduće godine predložiti sastanak sa svim predstavnicima klubova zastupika u Hrvatskom saboru kako bi ih upoznali sa svojim stajalištem i prijedlozima. Hrvatskoj javnosti također želimo poručiti da ovaj zakonski prijedlog neće oduzeti nikome ništa, tko je drugačiji.

Od HDZ-a za kojega kažu da je za istospolne zajednice učinio mnogo, u kontekstu izjava njihovih najviših dužnosnika, očekuju potporu.

Na pitanje kako komentiraju inicijativu predsjednika Josipovića da se u Ustav unese odredba da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", koordinatori Zagreb Pridea ponovili su da je njihov stam kako instituciji braka nije mjesto u Ustavu pa tako ni partnerstvu istospolnih zajednica.

Obitelj je ta koju hrvatski Ustav štiti, poručili su Jelena Poštić i Marko Jurčić u ime Zagreb Pridea.

Predsjednik Josipović uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki sa svojim prijedlozima na verziju Nacrta prijedloga promjena Ustava među kojima je i onaj da se doda novi ustavni stavak kojim se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu" jer se, kako navodi, takvom odredbom ostvaruje ravnoteža i otklanja mogući osjećaj neravnopravnosti "s obzirom na novouneseni stavak da je brak životna zajednica žene i muškaraca".
Tagovi: istospolne zajednice, Zagreb Pride, Jelena Poštić, Ivo Josipović, Zakon o životnom partnerstvu
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala obeležili su mešoviti rezultati berzanskih indeksa i nevelika investiciona aktivnost, pri čemu je najviše trgovano akcijama „Dunav osiguranja“.
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin je pao za 40% od travnja, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u opreznom trgovanju u ponedjeljak Crobex indeksi su kliznuli 0,2 posto, prateći tako smjer europskih burzovnih indeksa, a pritom je u fokusu investitora bila dionica HPB-a, jedina s milijunskim prometom.
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
KAMATNE STOPE
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
NEW YORK - Europska središnja banka (ECB) povećat će svoje kamatne stope tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, kažu ekonomisti u anketi Bloomberga, koji svoje stavove temelje na sve većem mišljenju među kreatorima politike ECB-a da je potrebno hitno djelovati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE