GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Analiza otpadne vode pokazuje da se najviše konzumira kanabis

Zagreb: Analiza otpadne vode pokazuje da se najviše konzumira kanabis
DROGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2015 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analiza urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi Zagreba, kojom se lani pratila potrošnja šest ilegalnih droga (kokaina, heroina, amfetamina, MDMA ili ekstazija, metamfetamina i kanabisa) te dva terapeutska opioida, pokazala je da su se najviše konzumirali kanabis, kokain i heroin, a statistički je značajan porast vikendom u konzumaciji stimulativnih droga - kokaina, amfetamina i ekstazija, u odnosu na radne dane, istaknula je u ponedjeljak voditeljica istraživanja Senka Terzić s Instituta Ruđer Bošković.
Analiza je pokazala da je u odnosu na kanabis, kokain i heroin, stopa potrošnje amfetaminskih droga od siječnja do prosinca 2014. bila nešto niža, ali bilježi kontinuirani porast.

"Najviše se izlučuju, kako se može i očekivati, terapeutski opioidi, ali i biomarkeri kokaina i marihuane. U nešto nižim količinama izlučuju se biomarkeri heroina i amfetamina, dok je metamfetamin u zagrebačkoj otpadnoj vodi uglavnom ispod granica određivanja, što svjedoči o vrlo niskoj potrošnji te droge u Zagrebu", rekla je Terzić na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Usporedba podataka iz novog istraživanja s rezultatima iz 2009. i 2012. godine ukazuju na trend izrazitog porasta potrošnje marihuane i dviju sintetičkih amfetaminskih droga - amfetamina i MDMA, uz istodobno smanjenje potrošnje heroina.

Terzić ističe da je značajno porasla i potrošnja zamjenskog, supstitucijskog lijeka metadona, koji koriste ovisnici o heroinu. Za kokain nisu uočene značajne promjene u trendovima potrošnje.

Trendovi u Zagrebu ne razlikuju se od ostatka Hrvatske - u Zagrebu je lani bilo 2.359 osoba liječenih zbog ovisnosti, što se ne razlikuje puno od prethodnih godina, s relativno malim oscilacijama u ukupnom broju liječenih.

Uočava se porast osoba koje su na tretmanu prvi put, a udio po prvi put liječenih opijatskih ovisnika kontinuirano se smanjuje.

U Zagrebu je lani zabilježeno 39 novih heroinskih ovisnika, dok ih je u 2007. godini bilo 216. No, zabrinjava što je na tržištu sve više sintetskih droga koje nadoknađuju heroin, čija potrošnja pada.

Voditelj Odjela zlouporabe droga Policijske uprave zagrebačke Mladen Staneković istaknuo je kako je tijekom prvih šest mjeseci na području PU Zagrebačke bilo 609 zapljena raznih vrsta droge, od čega je Služba kriminaliteta droga ostvarila 196 zapljena, dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih šest mjeseci otkriveno je 165 kaznenih djela s područja zlouporabe droga, radi čega su protiv počinitelja podnijete kaznene prijave državnom odvjetništvu, što je 46 kaznenih djela više nego u istom razdoblju 2014.

Tagovi: kanabis, marihuana, trava, MDMA, heroin, kokain, amfetamini
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski pokazatelji, a nadaju se i novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu.

Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
OPTIMIZAM
Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija.
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
ZADUŽIVANJE
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
LJUBLJANA - Slovensko Ministarstvo financija iskoristilo je zahtjev uglednog ulagača i krajem srpnja krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 milijuna eura, što je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospijeća od minus 0,492 posto.
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo šestodnevni negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo šestodnevni negativni niz

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, pri čemu CROBEX s blagim plusom, čime je prekinuo 6-dnevni negativni niz.

Većina Britanaca, Francuza i Nijemaca neće na odmor ako su obvezne maske i testiranja
MASKE
Većina Britanaca, Francuza i Nijemaca neće na odmor ako su obvezne maske i testiranja
BERLIN - Najmanje pola njemačkih, britanskih i francuskih turista prije bi otkazalo putovanje nego da mora u samoizolaciju po povratku u zemlju, testirati se na odredištu ili nositi masku na otvorenom, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE