GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagorje-Tehnobeton traži strateškog partnera za dokapitalizaciju

Zagorje-Tehnobeton traži strateškog partnera za dokapitalizaciju
PARTNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2015 / 12:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Varaždinska građevinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton objavila je ponedjeljak javni poziv zainteresiranima za sudjelovanje u postupku dokapitalizacije tvrtke, a namjera je Uprave pronaći jednog ili više strateških partnera radi provedbe dokapitalizacije u očekivanom ukupnom iznosu od 120 milijuna kuna.
Namjera je Uprave tvrtke kroz javni poziv pronaći jednog ili više strateških partnera radi provedbe dokapitalizacije. Zainteresirani ulagatelji mogu iskazati svoj interes i dostaviti pisane ponude za ulaganje u tvrtku koje će se provesti putem povećanja temeljnog kapitala ulogom u novcu i izdavanjem novih dionica, navodi se u pozivu objavljenom u medijima.

Zainteresirani ulagatelji mogu dostaviti i alternativne ponude koje osiguravaju postizanje likvidnosti i solventnosti tvrtke te prikupljanje sredstava potrebnih za nastavak poslovanja, a koje nužno ne uključuju dokapitalizaciju u iznosu od 120 milijuna kuna.

Uprava Zagorje-Tehnobetona je ovlaštena prihvatiti i alternativnu ponudu zainteresiranih ponuditelja ukoliko bi takva ponuda omogućila nastavak redovnog poslovanja tvrtke, navodi se u javnom pozivu.

Prikupljanje ponuda, odnosno iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja, provest će se u dva kruga. U prvom su ponuditelji obvezni dostaviti indikativne ponude najkasnije do 3. veljače u 16,00 sati, a u drugom krugu obvezujuće ponude i to najkasnije do 24. veljače u 16,00 sati.

Uprava tvrtke će nakon proteka roka za dostavu indikativnih ponuda provesti postupak vrednovanja i ocjene valjanosti ponuda, a obvezujuće ponude bit će ovlašteni podnijeti isključivo ponuditelji čije su indikativne ponude prihvaćene u prvom krugu.

Tvrtka će nakon odabira ulagatelja cjelokupni postupak predstečajne nagodbe te postupak dokapitalizacije i/ili sve druge postupke provesti sukladno sporazumu s odabranim ulagateljem, sve u cilju efikasne provedbe restrukturiranja, navodi se u pozivu kojeg potpisuju predsjednik Uprave Michael Gruber, član Uprave Željko Filipović i prokurist Ivica Nemeček.

Po podacima iz javnog poziva, temeljni kapital tvrtke Zagorje-Tehnobeton, koja se bavi svim vrstama građevinskih radova, iznosi 81 milijun kuna, jedini je dioničar varaždinska tvrtka Zagorje, a na dan 9. siječnja 2015. tvrtka je imala 493 zaposlena.

Zagorje-Tehnobeton je krajem svibnja prošle godine podnijelo prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, predstečajna je otvorena 26. rujna, a krajem prosinca prošle godine održano je ročište za utvrđivanje tražbina. Na tom je ročištu utvrđen ukupan iznos tražbina od gotovo 458 milijuna kuna, osporenih 104,2 milijuna te ukupan iznos prijavljenih tražbina u iznosu od 489,5 milijuna kuna.

Zagorje-Tehnobeton je sredinom kolovoza prošle godine predložilo plan financijskog i operativnog restrukturiranja, a prema podacima iz tog dokumenta ukupne su bilančne i vanbilančne obveze krajem svibnja 2014. iznosile 672 milijuna kuna, od čega su najviše obveze prema financijskim institucijama (više od 345 milijuna kuna), dok je dug prema radnicima za neto plaće iznosio oko 6,5 milijuna kuna.

Planom je uz ostalo predložen reprogram tražbina prema financijskim institucijama, otpis kamata, otpis zastarjelih obveza, unos tražbina u kapitalne rezerve i dr., a najavljena je i dokapitalizacija od strane strateškog partnera. Provedbom dokapitalizacije, kako je navedeno, "strateškom će se partneru osigurati većinski udio (50 posto plus jedna dionica), odnosno, ukoliko strateški partner uvjetuje, minimalno 75 posto dionica s pravom glasa čime su osigurana potpuna upravljačka prava".

U planu se podsjeća da na poslovanje tvrtke od 2011. počinje značajno utjecati kriza građevinskog sektora u regiji, a uz ostalo se spominje i kako je dio tržišta izgubljen "uslijed negativne percepcije uzrokovane istražnim postupcima državnih institucija prema članu društva". Riječ je o aferama bivšeg predsjednika uprave te tvrtke Miroslava Bunića koji je u studenom 2013. podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave tvrtke.

Tagovi: Zagorje-Tehnobeton, dokapitalizacija, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE