GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaduženi u francima najavili štrajk glađu

Zaduženi u francima najavili štrajk glađu
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2015 / 15:06
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Građani zaduženi u francima koji šest dana protestuju ispred zgrade Vlade Srbije najavili su danas da će dovesti decu na protest i početi štrajk glađu, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", organizator protesta.

Korisnici kredita u švajcarskoj valuti svakod dana protestuju ispred Vlade od 12 do 18 sati a posle u šatorima koje su postavili u parku Hajduk Veljkov venac, u blizini Vlade.

"S obzirom da nam se niko nije obratio, niti ponudio konkretno rešenje, odlučili smo se za radikalizaciju protesta", navodi se u saopštenju "Efektive".

U subotu, 5. decembra, roditelji će na protest ispred Vlade dovesti svoju decu koja će pročitati molbu da ih primi premijer Aleksandar Vučić, a ako se to ne desi dvadesetak roditelja će stupiti u štrajk glađu, do ispunjenja zahteva.

Zahtevi su konverzija kredita u francima u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i to na teret banaka, povraćaj svih "nezakonito naplaćenih sredstava" po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti bankarske pozajmice i bolja kontrola poslovanja banaka.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 gradjana koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara ove godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja treba da predloži rešenje kako da se pomogne gradjanima koji su zaduženi u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke odredjenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, pre svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti.

Neki od uslova za reprogram kredita su da je iznos preostalog duga veći od tržišne vrednosti nekretnine, da je korisnik kredita nezaposlen duže od pola godine ili da mu razlika izmedju plate i iznosa rate nije dovoljna za plaćanje drugih obaveza i egzistenciju porodice.

Tagovi: Zaduženi u francima najavili štrajk glađu, Efektiva
PROČITAJ I OVO
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE