GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinjavajuća neefikasnost zdravstvenog sustava

Zabrinjavajuća neefikasnost zdravstvenog sustava
BOLNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Pacijenti danas sve manje dolaze u ordinaciju svog obiteljskog liječnika: oni uživo sudjeluju u samo 30 posto postupaka koji se u ordinacijama obiteljske medicine evidentiraju kao rad, dok u dvije trećine postupaka liječnik nema izravnog kontakta s pacijentom.

Drugim riječima, klasične preglede zamijenili su telefonski pozivi i e-mail poruke. U odnosu na prvu pandemijsku 2020. godinu, kad se obiteljskom liječniku išlo samo u slučaju krajnje nužde, a ordinacije su zjapile prazne, broj fizičkih pregleda pacijenata u ordinacijama povećao se do 2022. za samo 10 posto. U istom razdoblju broj postupaka bez prisustva pacijenta povećan je za 21 posto, a administriranje za oko 17 posto. Za usporedbu u pedijatrijskim je ordinacijama u PZZ-u broj pregleda nakon pandemije povećan za gotovo 50 posto, piše Novi list.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izneseni na netom održanom 126. kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Činjenica je da je pandemija promijenila navike pacijenata, ali i liječnika, pa i jedni i drugi nastoje problem riješiti što brže i jednostavnije. Tako je broj pregleda pacijenata u ordinaciji izabranog liječnika u razdoblju od 2020. do 2022. narastao s 21,9 na 24,1 milijun pregleda, a broj postupaka, gdje pacijent ne mora biti prisutan, kao što je pisanje uputnica i recepata za kronične terapije, povećan je s 15,7 na više od 19 milijuna postupaka. Istodobno povećala se i količina posla koji nije izravno vezan za liječenje oboljelih, a odnosi se na pisanje različitih potvrda, ispričnica, doznaka… Prema podacima HZZO-a lani su obiteljski liječnici obavili gotovo 50 milijuna administrativnih postupaka, za osam milijuna više u odnosu na 2020. godinu i dvostruko više u odnosu na broj pregledanih pacijenata.

Za razliku od PZZ-a, u bolnice su se pacijenti vratili, pa je broj slučajeva liječenja u tri godine povećan za gotovo 50 posto, s 10 na 14 milijuna, no u HZZO-u nisu zadovoljni time u kojoj mjeri bolnice izvršavaju svoje ugovorne obveze. Da je to izvršenje bolje, i liste čekanja bile bi kraće nego što su danas, poručuju iz HZZO-a. Lani su, naime, sve kategorije bolnica podbacile u izvršenju posla koji su ugovorile s HZZO-om, a samo su neke bolnice odradile više i temeljem toga dobile dodatna sredstva iz zdravstvenog budžeta. Ukupno gledano, opće su bolnice imale na raspolaganju 265 milijuna kuna više nego što su potrošile na dijagnostiku i liječenje pacijenata, KBC-ovi i kliničke bolnice nisu uspjeli potrošiti oko 80 milijuna kuna, a specijalne bolnice oko 40 milijuna kuna. U ukupnom bolničkom sustavu, koji je lani imao na raspolaganju 10,7 milijardi kuna, gotovo pola milijarde ostalo je neiskorišteno.

– Ima prostora za značajno povećanje izvršenja onih pregleda koji skraćuju liste čekanja. Naš zdravstveni sustav ima veće potencijale nego što to danas pokazuje broj obavljenih zdravstvenih usluga i ostali parametri, poručila je Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

S obzirom na to da su bolnice u zadnjih godinu dana dobile povećanje mjesečnih limita i do osam posto, a to nisu opravdale svojim radom, zdravstvena administracija upozorava ravnatelje bolnica da trebaju razmišljati o boljoj organizaciji i učinkovitijem radu. I to ne samo na kraćim listama čekanja nego i svakodnevnoj organizaciji pregleda pacijenata.


– Imamo nepotrebno duga čekanja u odnosu na vrijeme narudžbe, pa se tako događa da se svi pacijenti naruče u osam ujutro, a onda satima moraju čekati na pregled. To može biti drukčije organizirano, moramo početi razmišljati i o komforu pacijenta, upozorila je Laušin.

Tagovi: hrvatsko zdravstvo, HZZO, koronavirus u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE