GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za turizam 2020. najgora godina u povijesti: Turista u svijetu 72 posto manje

Za turizam 2020. najgora godina u povijesti: Turista u svijetu 72 posto manje
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sa 72 posto manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci i globalnim gubitkom 935 milijardi dolara prihoda od izvoza, za svjetski turizam je ovo najgora godina u povijesti, a dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dvije do četiri i više godina, ističu iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Iznoseći najnovije podatke, prema kojima su destinacije u svijetu od početka 2020. do kraja listopada primile 900 milijuna stranih turista manje nego u isto vrijeme 2019., u UNWTO-u to izravno povezuju s utjecajima pandemije i uvedenim ograničenjima putovanja, što je znatno smanjilo povjerenje i potražnju za putovanjima.

Turizam 2020. na razinama 1990., a gubitak u svjetskom BDP-u oko 2.000 milijardi dolara

Za gubitak prihoda od 935 milijardi dolara od izvoza od međunarodnog turizma iz te organizacije kažu da je više nego deset puta veći nego 2009. pod utjecajem globalne ekonomske krize, dok za sveukupni ogromni pad turizma zbog pandemije upozoravaju da bi mogao rezultirati ekonomskim gubitkom od 2.000 milijardi dolara u svjetskom BDP-u.

"UNWTO na temelju trenutnih dokaza za cijelu 2020. očekuje pad međunarodnih dolazaka za 70 do 75 posto u odnosu na 2019., čime se zapravo globalni turizam vraća na razinu od prije 30 godina. To znači i milijardu dolazaka stranih turista manje i gubitke od oko 1,1 bilijuna američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma", navode iz UNWTO-a.

Vijesti o cjepivu jačaju samopouzdanje, ali dug je put do opravka

Komentirajući takve pokazatelje, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili podsjeća da je ta specijalizirana organizacija UN-a za turizam od početka pandemije vladama, poduzećima i javnosti iznosila pouzdane podatke o neviđenom utjecaju pandemije covid-19 na globalni turizam, dokazujući i time da je to jedan od najpogođenijih sektora u ovoj krizi.

"Iako vijesti o cjepivu jačaju samopouzdanje i industrije i putnika, ipak je još dug put do oporavka. Stoga moramo pojačati napore na sigurnom otvaranju granica, podržavajući pritom turistička radna mjesta i poduzeća, jer ograničenja putovanja i dalje postoje, čak se u zimskom razdoblju i pojačavaju i sve to otežava i odgađa oporavak turizma", poručio je Pololikashvili.

Azija i Pacifik s najvećim padom, Europa nakon ljeta opet u velikom minusu

Azija i Pacifik su među svim svjetskim regijama u prvih deset mjeseci ove godine pretrpjeli najveći negativni utjecaj pandemije na turizam, a imaju i najvišu razinu putničkih ograničenja cijelo vrijeme, što je dovelo do čak 82 posto manje dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2019., kada je ta regija bila jedna od najbrže rastućih u svjetskom turizmu.

Sličnu poziciju u 2019. imao je i Bliski Istok, koji ove godine bilježi 73 posto manje dolazaka stranih turista, dok ih je u Afriku došlo 70 posto manje, a u Europu i Ameriku za po 68 posto manje.

Za Europu iz UNWTO-a napominju da je u rujnu i listopadu imala nešto manji pad međunarodnih dolazaka turista od ostalih svjetskih regija, od 72 odnosno 76 posto, što objašnjavaju nastavkom "laganog, ali kratkotrajnog oporavka" iz ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, no za deset mjeseci pad je ipak nešto veći od 68 posto.

"Porast zaraza koronavirusom širom Europe u listopadu i dalje dovelo je do ponovnog uvođenja nekih oblika ograničenja putovanja, iako je Europa bila i regija u kojoj je više odredišta ili 91 posto od 1. studenoga 2020. ublažilo takva ograničenja, uglavnom među državama članicama Schengena", kažu iz UNWTO-a, prognozirajući da nova ograničenja i zatvaranja u Europi do kraja ove godine donose i nove turističke minuse.

Tagovi: hrvatski turizam, globalni turizam, Zurab Pololikashvili, UNWTO
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE