GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za rekonstrukciju Centra Sava potrebno 20 miliona evra

Za rekonstrukciju Centra Sava potrebno 20 miliona evra
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2015 / 11:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbija i Beograd poslednjih godina konstantno rastu na svetskoj rang listi kongresnih destinacija, a jedan od preduslova za rast tog vida turizma je rekonstrukcija Centra Sava za koju je neophodno najviše 20 miliona evra.
Taj iznos može da se vrati od prihoda kongresnog turizma za godinu dana, istakli su predstavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda.

Direktor Kongresnog biroa Srbije, koji posluje u okviru Turističke organizacije Srbije, Mlađan Miškeljin rekao je Tanjugu da bi za komplenu rekonstrukciju Centra Sava bilo neophodno uložiti od šest do 20 miliona evra, a samo prošle godine Srbija je od kongresnog turizma zaradila više od 20 miliona evra.

Nužne su ozbiljne investicije i to je za bolju energetsku efikasnost neophodno uložiti osam miliona evra, ulaganja u objekat i tehničku opermu iznosila bi dva miliona evra, a za poboljšanje kapaciteta i funkcionalnosti neophodno je investirati 10 miliona evra, naveo je on.

Miškeljin je istakao da je poslednjih godina dosta uloženo u hotelsku industriju i avio sektor i da bi u narednom periodu trebalo više uložiti u kongresni Centar Sava, jer je taj deo Novog Beograda idealna pozicija za kandidaturu Srbije za takvu vrstu događaja.

Prema njegovim rečima, Centar Sava je jedini kongresni prostor od Beča do Atine koji može da primi 3.500 ljudi, ali je njegovo trenutno stanje ograničavajući faktor za dobijanje većih kongresa.

Miškeljin je podsetio da je Srbija ove godinie predsedavajuća OEBS-u i da je će krajem godine u Beogradu biti održana konferencija te organizacije, ali će skup biti organizaovan u beogradskoj Areni.

Kada su u pitanju prihodi, podaci Kongresnog biroa govore da je Srbija prošle godine od međunarodnih kongresa zaradila više od 20 miliona evra.

Prosečan boravak svakog učesnika kongresa je 3,3 dana, prosečna potrošnja 400 evra po danu koja uključuje troškove registracije, hotela, taksa, ishrane, transporta, dodatnog programa zabave, kupovine.., naveo je on.

Miškeljin je naglasio da Srbija poslednjih šet godina intenzivno raste na svetskoj rang listi kongresnih destinacija, pa je od početnog 79. mesta trenutno dospela na 42. poziciju.

Beograd je u poslednje tri godine među top 50 gradova u svetu, kada je kongresni turizam u pitanju, i nalazi se na 44. poziciji u rangu sa Vašingtonom i Melburnom.
"U regionu smo ubedljivo prvi, dva-tri kongresa iza nas je Ljubljana, a daleko iza nas su Zagreb, Dubrovnik. Treba naglasiti da se i Novi Sad nalazi na toj listi, koja rangira top 300 gradova u svetu", rekao je Miškeljin ukazavši da je Novi Sad poslednjih godina u rangu Bleda, Skoplja, Sarajeva.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je Tanjugu da je u glavnom gradu za nešto više od godinu dana izgrađeno 10 novih hotela pa trenutno u prestonici ima 77 hotela sa tri, četiri i pet zvezdica, što je veoma značajno za organizovanje kongresna.
"Kongresni gosti su najbolji gosti Beograda, ako računamo kotizaciju, troškove hotela i nešto od onoga što oni vanpansionski potroše...nije čudo što se čitav svet, veliki gradovi i velike turističke destinacije bore za organizaciju kongresa" , naglasio je on.

Prema njegovim rečima Beograd je veoma značajna kongresna destinacija kako zbog toga što se nalazi u centru jugoistočne Evrope tako i zbog svoje duge i uspešne tradicije u organizovanju događaja i kongresa.
"Sava centru je neophodna rekonstrukcija, ali Centar Sava taj novac neposredno može da zaradi za godinu dana. I on ga zarađuje", rekao je Popović.

Direktor TOB-a smatra da u gradu postoji još nekoliko prostora u kojima se organizuju manji kongresi, ali nijedan prostor nema taj kapacitet kao što ga ima Sava centar.

Tagovi: Centar Sava, Turistička organizacija Beograda, Mlađan Miškeljin, Sava centar
PROČITAJ I OVO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
BIZARNO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
VRANJE - Turizam i ugostiteljstvo su najviše stradali tokom pandemije koronavirusa, ali nije sve tako sivo. Turisti iz Severne Makedonije su ovih dana dobili posebnu priliku da obiđu Vranje, a poseta Lidlu je posebno istaknuta kao vrhunac aranžmana.
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
QR KOD
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
ZAGREB - Hrvatski turistički sektor u globalu je već lani pokazao veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju. Svi pružatelji smještaja, ali i restorateri, prijevoznici i ostali, nastojali su zaštititi goste pa su razrađivani protokoli na koji način dezinficirati, ulagalo se u beskontaktne usluge, dostave i niz drugih rješenja kako bi se izbjeglo da neka destinacija ili objekt postanu žarište pandemije.
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE