GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za povratak u BiH najviše prijavljenih iz Hrvatske i Srbije

Za povratak u BiH najviše prijavljenih iz Hrvatske i Srbije
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2013 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Više od 5.000 građana BiH izbjeglih tijekom rata i neposredno nakon okončanja ratnih sukoba od kojih je najveći broj iz Hrvatske i Srbije, prijavilo se za povratak i obnovu porušenih obiteljskih kuća u toj zemlji u sklopu regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglica, izjavio je za Dnevni Avaz ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić.
Po Ljubićevim riječima najviše zainteresiranih za povratak je na područje Dervente, Modriče, Bosanskog Broda te u središnjoj Bosni otkuda je prognan najveći broj Hrvata u toj zemlji.

"Iako je predviđeno da u prvoj fazi kuće budu obnovljene za 1.800 obitelji, nastojat ćemo da i ostalima kroz donatorska sredstva osiguramo pomoć i tako omogućimo da se vrate na svoja ognjišta", rekao je Ljubić.

Krajnji rok za prijavu za regionalni program stambenog zbrinjavanja je 31. kolovoza i vjerojatno više neće biti produljenja roka koji je do sada nekoliko puta pomican, objasnio je Ljubić.

Naveo je da po procjenama u Srbiji i Hrvatskoj živi oko 50.000 bosanskohercegovačkih državljana koje je rat raselio. Većina se njih integrirala u nove sredine, no znatan je i broj onih koji nisu uspjeli osigurati uvjete za život.

"Upravo oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje u Srbiji i Hrvatskoj, a državljani su BiH, imat će prednost da budu dio ovog projekta. Također, svi oni će imati pravo izbora, hoće li da im se obnove kuće u ranijem mjestu prebivališta ili će im krov nad glavom biti osiguran u nekom drugom mjestu u BiH koje odaberu", rekao je Ljubić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a podržava je međunarodna zajednica. Cilj je incijative povratak ukupno oko 74.000 raseljenih u sve četiri zemlje. BiH bi u 2013., trebala na raspolaganju imati 80 milijuna eura u tu namjenu.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u travnju 2012., Fondu regionalnog stambenog zbrinjavanja najveći dio sredstava obećala je Europska unija, u iznosu nešto većem od 234 milijuna eura.
Tagovi: povratak u BiH, Bosanska Posavina, Hrvati, Srbi, Damir Ljubić
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE