GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB/VINKOVCI - Za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije ključno je ubrzanje graničnih kontrola, a prijedlozi su primjerice i promjene radnog vremena graničnih i inspekcijskih službi, istaknuto je u petak u Vinkovcima na sastanku čelnika gospodarskih komora Hrvatske i Srbije.

Kako je priopćeno iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), nakon nedavnog sastanka u Zagrebu i analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, sastanak izaslanstava HGK i Privredne komore Srbije (PKS) održan je danas u Vinkovcima, a razgovaralo se o mogućim modelima ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije.

"Poduzetnici s obje strane granice su, naime, suočeni s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva iznesenih na današnjem sastanku bio uspostava radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice", ističu iz HGK u priopćenju.

Po podatcima koje PKS iznosi u svom priopćenju, teretnjaci na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo na prijelaz prosječno čekaju oko šest sati, što kompanijama stvara velike dodatne troškove. "Prošle godine je preko tog prelaza u oba smjera prošlo 378.000 kamiona, a manje čekanja, ubrzanje carinskih procedura i usklađivanje rada inspekcijskih službi na svim prijelazima, poslovanje bi učinilo efikasnijim, a kompanije konkurentnijim", istaknuli su iz PKS.

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju HGK ističe kako je suradnja između dviju komora, kao i njihovih tvrtki, na visokoj razini.

"Stoga smo se sastali kako bismo razmotrili teme koje se tiču poduzetnika s obje strane granice, a zaključke ćemo prije svega proslijediti nadležnim ministarstvima te vladama Hrvatske i Srbije", izjavio je Burilović.

Ističe kako je jedan od ključnih izazova kako ubrzati protok roba cestovnim i željezničkim prometom, pogotovo roba koje zahtijevaju sanitarne i veterinarske inspekcije i time olakšati poslovanje između dviju država i tvrtki.

"Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu te ćemo stoga s hrvatskom Vladom, a u kontekstu skorog ulaska u Schengen, raspraviti mogućnost ponovnog uspostavljanja čvorišne točke u Vinkovcima kao robnog terminala", najavio je Burilović.

S ciljem omogućavanja bržeg protoka robe i jačanje trgovine između ove dvije zemlje, ali i u širem okruženju, posebno u kontekstu aktualne geopolitičke situacije i rastućih inflatornih pritisaka, potrebno je uspostaviti i drugačije radno vrijeme svih graničnih i inspekcijskih službi, ističu iz HGK.

I predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe kako dvije komore zajednički moraju napraviti što više mogu za kompanije.

"Imamo konkretne stvari koje možemo predložiti vladama u cilju pomoći tvrtkama kad je u pitanju infrastruktura i broj carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih službi koje moraju biti dostupne na poziv, da se tvrtkama olakša protok robe na granici. Potreban nam je zajednički željeznički terminal kako bi se rasteretio dio cestovnog prijevoza i na kojem bi se vršile granične kontrole", rekao je Čadež.

Iz HGK u priopćenju ističu kako su se na sastanku sudionici "dotaknuli i rješenja koja bi trebala olakšati tvrtkama u kontekstu energetskih izazova, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država".

Privredna komora Srbije, pak, u svom priopćenju kao teme o kojima se razgovaralo na današnjem sastanku izdvaja "realizaciju postojećih projekata unaprjeđenja plinske infrastrukture radi sigurnosti opskrbe energentima", potom kooperacije u djelatnosti graditeljstva i zajednički nastup na trećim tržištima, kao i suradnju u poljoprivredi s fokusom na projekte digitalizacije i promociji proizvoda.

Tagovi: Marko Čadež, Luka Burilović, Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE