GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za Crni petak u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna

Za Crni petak u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na ovogodišnji "Crni petak", 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3,96 milijuna računa, 11 posto više no na isti taj dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, podaci su Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.

Podaci iz sustava fiskalizacije u djelatnosti trgovine na malo, osim trgovine motornih vozila i motocikala, dostavljeni na upit Hine, pokazuju da je na prošlogodišnji "Crni petak", koji je "pao" na 26. studenoga, fiskalizirano 3,6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 424,1 milijun kuna.

Ovogodišnji broj i iznos fiskaliziranih računa očekivano je nadmašio i pandemijski "Crni petak", onaj u 2020., i to za 19 posto u broju, a za 26 posto u iznosu, a također i onaj iz 2019. godine, pri čemu je ove godine izdano četiri posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.

Prošlog tjedna u trgovini potrošeno 2,5 milijardi kuna

"Crni petak" (Black friday) kolokvijalni je naziv petka nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji označava početak predblagdanske kupovine. Taj se običaj, kojeg karakteriziraju sniženja u trgovinama, proširio diljem svijeta, pri čemu se popusti i promotivne prodaje najčešće protežu i na razdoblje duže od samo jednog dana.

Podaci Porezne uprave tako pokazuju da je u proteklom tjednu na godišnjoj razini u trgovini na malo ostvaren skok u broju računa za pet posto, a u iznosu za 14 posto.

Pritom, od 21. do 27. studenoga ove godine izdano je 22,9 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 2,5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 22. do 28. studenoga lani bilo izdano 21,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

Brojke iz ovogodišnjeg tjedna nadmašuju i one iz pretkrizne 2019., kada su trgovci od 25. studenoga do 1. prosinca izdali 21,7 milijuna računa, čija je vrijednost dosezala 1,9 milijardi kuna.

Tagovi: Crni petak, potrošnja, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE