GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za Adriadiesel presudno dobivanje novog posla u Bjelorusiji

Za Adriadiesel presudno dobivanje novog posla u Bjelorusiji
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2014 / 14:46
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Za sudbinu Adriadiesela danas je presudan dan, traju završni pregovori za dizelsko generatorske setove za projekt nove nuklerne elektrane PEK u Bjelorusiji, a ukoliko PEK prihvati garancije Karlovačke banke velike su šanse za dobivanje tog posla vrijednog oko 30 milijuna eura, a s tim i za nastavak normalnog poslovanja Adriadiesela, saznaje Hina u karlovačkoj tvornici od izvora bliskih upravi.
Sutra istječe rok za predaju ponuda za dizelsko generatorske setove za projekt nove nuklerne elektrane PEK, a sada traju završni pregovori između Karlovačke banke (KABA) koja brani i interes Adriadiesela i svoj interes.

Dobivanje tog posla značilo bi nastavak normalnog poslovanja Adriadiesela, u suprotnom gotovo sigurno će se morati predložiti stečaj Adriadiesela, neslužbeno se saznaje.

Zato je uprava tražila od sindikata da se štrajk prekine, da o tome ne čuju partneri u Bjelorusiji i Rusiji, u ovako osjetljivom trenutku. No, to se i dogodilo jer je na poslovnom portalu Russia Business News prenesena informacija kako radnici Adriadiesela štrajkaju, jer nisu dobili dvije plaće.

Adriadiesel sa svojim motorima ADRIA 40 ima šanse, jer su motori pouzdani, provjereni i jeftiniji od konkurencije (MAN Francuska), ali financijska nesigurnost, nemogućnost davanja garancija i upitnost dugoročne stabilnosti karlovačkoj kompaniji ne ide na ruku.

Suvlasnici tvrtke, država, Jadranska ulaganja i Uljanik, izjasnili su se da nisu u mogućnosti financijski pratiti Adriadiesel na tom projektu, pa je jedina šansa da Karlovačka banka uvjeri inozemne partnere da će oni osigurati garancije za avansno plaćanje, za dobro izvršenje posla i za pokrivanje garancijskog razdoblja.

Jedno od važnih pitanja je ulazi li KABA u upravljačku strukturu tvornice, a odgovor iz Adriadiesela glasi da je to bila unatrag nekoliko tjedana jedna od opcija, spominjala se i dokapitalizacija privatnih osoba, kupovina dionica vodećih dioničara, ali ponuda Karlovačke banke još nije potpuno dorečena iako je jasno da je namjera Banke "da sudjeluje u rehabilitaciji Adriadiesela", navodi izvor iz tvornice.

Radnici Adriadiesela vratili su se jučer popodne na posao i tako do kraja sljedećeg tjedna prekinuli štrajk, što je rezultat dogovora s Nadzornim odborom, prema kojemu su radnici prihvatili uvjet Karlovačke banke kao ulagača da se prekine štrajk kako bi u pregovorima za novi posao imali jaču pregovaračku poziciju.

Tagovi: Adriadiesel, Bjelorusija, Karlovačka banka, Jadranska ulaganja, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
SKIJANJE
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
BERN - Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE