GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WikiLeaks: Čolak odahnuo kad je Čović preuzeo HDZ BiH

WikiLeaks: Čolak odahnuo kad je Čović preuzeo HDZ BiH
DEPEŠE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2011 / 21:42
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Internet sajt WikiLeaks objavio je u jednoj od depeša američke ambasade iz februara 2007. godine, koju je potpisao bivši ambasador Douglas McElhaney, karakteristike tadašnjih ministara u Savjetu ministara BiH, koji je sada u tehničkom mandatu.
Najviše negativnih ocjena dobio je ministar pravde BiH Bariša Čolak, za kojeg McElhaney piše da, kada je Dragan Čović od njega praktički preuzeo vodstvo HDZ-a, "umjesto da bude uzrujan zbog ovoga, činilo se da je Čolaku laknulo što više nije predsjednik".

"Čolak nije jak političar i njegov učinak na mjestu ministra bezbjednosti nije impresivan. On više liči na figuru na mjestu ministra, dok najvažnije poslove obavlja njegov sposobni pomoćnik Vjekoslav Vuković", navodi McElhaney. On je opisao i jednu epizodu kada je Čolak trebalo da potpiše deklaraciju za pokretanje ustavnih reformi na proslavi Dejtona novembra 2005 godine.

"Kada je pokušao nazvati Čovića telefonom, ovaj je bio mudro nedostupan, što je ostavilo Čolaka u procjepu i satjeranim u ćošak. Nakon mnogo ubjeđivanja od strane američkih zvaničnika, Čolak je konačno pristao da potpiše deklaraciju", piše McElhaney.

Za ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića kaže da je učinak na poziciji direktora SIPA, na kojoj je bio prije nego što je postao ministar, razočaravajući.

"Postojao je niz birokratskih zakašnjenja u popunjavanju kadra za ovu organizaciju i javile su se glasine da Novićevi politički sponzori nisu bili zainteresovani za jaku SIPA, koja bi umanjila snagu policije RS", piše Meklhejni.

Za Selmu Cikotića, ministra odbrane BiH, kažu da voli da puca, pliva i da čita, a od jezika govori engleski i pomalo ruski. Ističu da je veliki dio njegovog mandata protekao u optužbama da je činio ratne zločine tokom rata u Bugojnu.

Čolak nije jak političar i njegov učinak na mjestu ministra bezbjednosti nije impresivan, stoji u depeši
 
"Cikotić je bio primoran da se penzioniše iz aktivne vojne službe, a 2005. godine, nakon istrage o učešću u izvršenju ratnih zločina, i Međunarodni tribunal u Hagu i NATO oslobodili su ga optužbe", navodi WikiLeaks.

Safeta Halilovića McElhaney ocjenjuje maksimalistom i tvrdolinijašem.

"Kada se vratio u Sarajevo, iskazao je svoju maksimalističku poziciju uključujućl BiH bez entiteta, BiH sa jednim predsjednikom i sa jednim parlamentom, bez Doma naroda i slično. Vrlo brzo se povukao iz pregovora o entitetskom glasanju i aktivno je podrivao ovaj proces u štampi", navodi američki ambasador.

Iako se ranije spekulisalo da je Tarik Sadović, bivši ministar bezbjednosti, ovu poziciju napustio na pritisak Amerikanaca, McElhaney je za njega imao samo riječi hvale.

"Tokom karijere poslanika u Trebinju Sadović je pokazao značajan nivo hrabrosti, naročito tokom prvog mandata. Kao vođa bošnjačkih poslanika u Narodnoj skupštini RS Sadović je aktivno predstavljao svoje viđenje komplikovanih tema, ali je bio i otvoren za razgovor za oponentima. Ambasada je imala odličnu saradnju sa njim tokom mnogo godina", navodi ambasador.

Za Svena Alkalaja, ministra inostranih poslova, McElhaney kaže da je dobar diplomata sa brojnim vezama, dok za Božu Ljubića, bivšeg ministra transporta i komunikacija, kaže da je bio Tuđmanov izbor za predsjednika HDZ BiH, ali da je nadjačan od strane "generalskog lobija".

Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora, za McElhaneya je bio čovjek okružen brojnim aferama.
Tagovi: Wiki Leaks, Douglas McElhaney, Bariša Čolak, Dragan Čović, Tarik Sadović, Selmo Cikotić, Safet Halilović, Vjekoslav Vuković, Božo Ljubić, HDZ BiH, SDA
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE