GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WikiLeaks: Coca-Cola od Stratfora tražila procjenu šteta od prosvjeda

WikiLeaks: Coca-Cola od Stratfora tražila procjenu šteta od prosvjeda
PRVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2012 / 13:25
Autor: SEEbiz / B92 / CNN
NEW YORK - Objavljivanje "kopiranih“ e-mail poruka Stratfora otkriva tko je sve korisnik usluga kompanije za skupljanje obavještajnih podataka.
Prvi dio objavljenih elektronskih poruka američke privatne agencije za strateška istraživanja Stratfor, od bezazlenih do neugodnih, otkrivaju imena klijenata koje je Stratfor dugo štitio - od lokalnih sveučilišta, do velikih korporacija kao što je Coca-Cola. Portal WikiLeaks počeo je u ponedjeljak, 27. veljače s objavljivanjem više od pet milijuna mailova Stratfora.

Elektronska pošta, prema tvrdnjama WikiLeaksa, obuhvaća period od srpnja 2004. do prosinca 2011. godine, i pokazuje kako je Stratfor imao čitave „mreže doušnika, strukture za davanje mita, i tehnike za pranje novca“.

Podaci su najvjerojatnije ustupljeni WikiLeaksu poslije upada hakera u server i bazu podataka te privatne kompanije sa sjedištem u Austinu, u Teksasu.

Prema prvoj „tranši“ objavljenih mailova, Coca-Cola je Stratforu plaćala da procijeni moguću štetu od prosvjednika za vrijeme Olimpijade. Kompanija Dow Chemical, poznata kao vlasnik tvornice kemijskih supstanci u indijskom gradu Bopalu (gdje je u nesreći 1985. godine stradalo više stotina ljudi) od Stratfora je dobila informacije o aktivistima za zaštitu životne sredine.

Prema jednoj mail poruci iz 2009. godine, jedan od direktora Coca-Cole tražio je da procijeni koliko aktivista za obranu prava životinja namjerava otputovati na Zimske olimpijske igre 2010. u Vancouveru, u Kanadi, i tamo organizirati prosvjede.

Prvi dio objavljenih mailova nije posebno „uzbudljiv“, iako je direktor portala Wikileaks Julian Assange najavljujući početak objavljivanja, Stratfor optužio za ozbiljne stvari.

Julian Assange je među aktivnostima Stratfora naveo slanje novca doušnicima preko off-shore računa, praćenje rada grupa aktivista u ime velikih korporacija, i ulaganja na osnovu tajno dobijenih podataka.

"Otkrili smo da se radi o kompaniji koja je privatni obavještajni Enron", rekao je Assange u Londonu, spominjući veliku kompaniju iz Teksasa koja je bankrotirala i postala simbol za makinacije u poslovnom svijetu.

Stratfor je demantirao da je radio bilo što nepropisno u suradnji sa svojim kontaktima.

„Stratfor je radio na tome da izgradi dobre izvore u mnogim zemljama širom svijeta, kao što bi bilo koji izdavač globalnih geopolitičkih analiza radio“, naveo je Stratfor u priopćenju i dodao da je to na propisan način, uz najviše standarde profesionalnog ophođenja.

Sjedište Stratfora je u Austinu, u Teksasu. Stratfor (kovanioca od: STRATegic FORecast) osnovan je 1996. godine i ima 40 stalno zaposlenih, ali angažira i stažiste sa obližnjeg Teksaskog sveučilišta (Texas University).
Tagovi: Coca-Cola, Stratfor, WikiLeaks, Dow Chemical, Texas University, Julian Assange
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE