GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WikiLeaks: CIA hakirala Appleove proizvode

WikiLeaks: CIA hakirala Appleove proizvode
HAKIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2017 / 21:02
Autor: SEEbiz / klix.ba
NEW YORK - WikiLeaks i osnivač ove stranice Julian Assange objavili su "Tamnu materiju", najnovije dokumente iz serijala "Vault 7". Otkriveno je da je CIA zloupotrebljavala iPhone od 2008. godine, ili godinu nakon što su njihovi proizvodi pušteni u prodaju.

U najnovijoj seriji dokumenata otkriveno je da je američka CIA za metu imala proizvode kompanije Apple, infiltrirajući se u njih svojim malverom dizajniranim da izbjegne sigurnosnih mehanizama tehnoloških giganata. Koristila ih za praćenje i prisluškivanje obavještajno interesantnih osoba.

Navodi se da su projekti CIA-e kojima se bavi najnoviji serijal datoteka WikiLeaksa razvijeni u okviru EDB-a (Embedded Development Branch), ogranka CIA-e, a napadaju Appleov firmver, što znači da su "infekcije" uvijek prisutne, bez obzira na napore da se uklone.

Upozorili su da čak ni reinstaliranje operativnog sistema ne može izbrisati malver CIA-e, te da on ostaje u sistemu iPhonea.

Predstavnici Wikileaksa su stupili u kontakt sa Appleom, Googleom, Microsoftom i drugim tehnološkim kompanijama, a cilj je da im pomognu da se oslobode navedenih problema. Iz Wikileaksa su kazali da će predati listu zahtjeva kompanijama, prije nego što im pruže pomognu. Jedan od zahtjeva je obećanje da će popraviti "bugove" u roku od 90 dana.

WikiLeaks je početkom ovog mjeseca objavio tisuće dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je upotrebljavala CIA za prikupljanje podataka iz pametnih telefona, aplikacija, televizora i drugih elektroničkih uređaja.

U dokumentima se opisuje način na koji su hakirani mobiteli, operativni sustavi, pa čak i pametni televizori u svrhu špijuniranja.

Riječ je o telefonima sa Googleovim operativnim sistemom Android i iPhoneu kompanije Apple, kao i operativnom sistemu Windows kompanije Microsoft i Samsungovim televizorima, koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Među ostalim otkrićima WikiLeaks tvrdi da je CIA u saradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, WhatsAppa i Telegrama.

Tagovi: WikiLeaks: CIA, Apple, Samsung, Microsoft, Julian Assange
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE