GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WikiLeaks: 800 depeša o Srbiji

WikiLeaks: 800 depeša o Srbiji
POVERLJIVE INFORMACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2011 / 11:24
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Internet sajt WikiLeaks objavio je tokom poslednjih nekoliko dana najmanje 800 poverljivih depeša ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, pisanih u periodu od 2003. do 2010. godine, koje se tiču događaja u Srbiji, s naglaskom na nezavisnosti Kosova i stav američkih vlasti da je "ona neminovna".

Niz depeša odnosi se i na stavove srpskih političara i javnih ličnosti o proglašenju nezavisnosti Crne Gore. U jednoj od depeša navodi se i da su SAD 2009. godine tražile od Turske, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Srbije, Crne Gore i BiH da upute demarš vladi u Podgorici zbog toga što na regionalni samit na Cetinju nije pozvala i tadašnjeg kosovskog predsednika.

State department je naložio svojim ambasadama u Ankari, Ljubljani, Sofiji, Skoplju, Zagrebu, Tirani, Podgorici i Sarajevu da utiču na države domaćine kako bi poslale demarš Crnoj Gori, u kome bi od nje tražile da tadašnji kosovski predsednik bude pozvan na forum početkom juna 2009. godine na Cetinju, koji je organizovala crnogorska vlada, može se zaključiti iz depeše poslate 28. maja 2009.
 
U jednoj od depeša iz novijeg perioda, iz januara 2010, navodi se i da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa misijom Euleks na Kosovu, a druga, iz februara iste godine, govori o susretu patrijarha Irineja sa američkom ambasadorkom Mary Warlick, tokom kojeg je bilo reči o trenutnom stavu Srpske pravoslavne crkve, a patrijarh je izrazio želju da "ponovo uvede" Srbiju u Evropu i SAD.
 
Irinej je tada naglasio i važnost Kosova i zatražio razumevanje SAD po tom pitanju, navodi se u depeši. U jednom od tajnih dokumenata, američki zvaničnici ocenili su da će "Srpska pravoslavna crkva krenuti modernijim putem posle smrti voljenog patrijarha" Pavla.
 
Veliki broj depeša govori i o stavovima srpskih predstavnika o ulasku Srbije u NATO, kao i o predizbornoj atmosferi među strankama, uslovima za investicije, ali i o kriminalu i korupciji.

Tagovi: Wikileaks, depeše, Srbija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE