GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Volatilna trgovina, bankarski sektor na udaru

Wall Street: Volatilna trgovina, bankarski sektor na udaru
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 21:30
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi imali su mješovitu izvedbu, a trgovina je bila vrlo nestabilna.

S&P 500 pao je za 0,1%, dok je Dow Jones Industrial Average pao za 0,3%. Nasdaq Composite porastao je 0,4%.

Prinosi na obveznice su pali. Prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a u ponedjeljak je pao na 3,54%. Trgovci također mijenjaju cijene kratkoročnih obveznica gurajući prednji dio krivulje prinosa, budući da su prinosi na dvije godine pali na 3,9%.

Ovakav scenarij uslijedio je nakon što su dionice u petak pale, zaokruživši njihov najgori tjedan ove godine. Savezni regulatori zatvorili su zajmodavca Silicon Valley Bank usmjerenog na tehnologiju u najvećem bankrotu američke banke od financijske krize 2008.

Predsjednik Joe Biden obratio se naciji u ponedjeljak ujutro u vezi s previranjima u financijskom sektoru. Biden je rekao da "porezni obveznici neće snositi nikakve gubitke" i uvjeravao je kupce da će biti zaštićeni. Predsjednik je također obećao da će zatražiti od Kongresa i regulatora da ojačaju pravila za banke.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su regulatori u nedjelju poduzeli izvanredne mjere kako bi zaustavili pad u pekarskom sektoru. Ministrica financija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin J. Gruenberg najavili su da će štediše propale banke Silicijske doline moći pristupiti svom novcu od ponedjeljka.

Saga o SVB banku imala je potresan učinak na drugu banku: Signature Bank (SBNY) zatvorena je u nedjelju, što je drugi bankrot banke u tri dana. Među mjerama, Fed je rekao da će štediše biti ozdravljene. Stvorio je novi "Program financiranja banke" koji drugim bankama omogućuje brzo dobivanje gotovine u zamjenu za kolateral.

U međuvremenu, loše raspoloženje banaka proširilo se u ponedjeljak na regionalne banke, jer je indeks KBW banke (^BKX) pao gotovo 12%, dok su sastavnice indeksa uključujući Bank of America (BAC), JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) i Citigroup (C) spustile vrijednosti.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, svb BANK, Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
SEC tuži Binance i Coinbase
KRIPTO SCENA
SEC tuži Binance i Coinbase
NEW YORK - Kriptovalute je potresla vijest da je američki regulator (SEC) podnio tužbu protiv najveće svjetske burze kriptovaluta Binance i njezinog izvršnog direktora Changpeng Zhaoa (CZ) na saveznom sudu u Washingtonu.
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
OŠTAR PAD
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
BERLIN - Njemačka je posljednjih godina izvezla značajno manje plastičnog otpada u inozemstvo, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZADUŽIVANJE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZAGREB . Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
PAD
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
ŠANGAJ - Na azijsko-pacifičkim tržištima trguje se mješovito dok regija gleda na trgovinske podatke Kine za svibanj i govor guvernera Reserve Bank of Australia Philipa Lowea, dan nakon što je australska središnja banka prkosila očekivanjima i podigla svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu u 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE