GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru

Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.

Dow Jones oslabio je 121 bod ili 0,39 posto, na 31.270 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,31 posto, na 3.819 bodova, a Nasdaq indeks 2,70 posto, na 12.997 bodova.

Nakon snažnog rasta u ponedjeljak, jučer su ti indeksi pali drugi dan zaredom, a ponovno je pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor.

Cijene dionica Microsofta, Applea i Amazon.com skliznule su više od 2 posto.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

S&P indeksi financijskog i industrijskog sektora dosegnuli su rekordne razine, dok je većina ostalih najvažnijih sektora jučer oslabila.

Rotacija kapitala iz jednog sektora u druge posljedica je, među ostalim, nade u nove poticajne mjere.

Nakon što je nedavno Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara, ovoga bi tjedna o tome trebao raspravljati i Senat.

Uz to, ulagači se nadaju da će se s ubrzanjem cijepljenja protiv covida-19 ubrzati i oporavak gospodarstva.

Oporavak gospodarstva u prvim tjednima ove godine nastavljen je skromnim tempom, dok su poduzetnici optimistični u vezi idućih mjeseci, a potražnja za kućama robusna. No, tržište rada sporo se oporavlja, navodi se u izvješću američke središnje banke Feda.

Da se tržište rada sporo oporavlja pokazalo je jučer izvješće agencije za zapošljavanje ADP. U veljači je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 117.000, manje nego što se očekivalo i manje u odnosu na 195.000 u siječnju.

Ulagači pažljivo prate i kretanja prinosa na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Nakon pada početkom tjedna, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,47 posto, pa se ulagači plaše da bi ponovno mogli porasti na prošlotjedne razine.

„Ako se prinosi probiju iznad 1,5 posto, to bi zasigurno bio čeoni vjetar za tržište dionica”, kaže Michael Stritch, direktor u tvrtki BMO Wealth Management.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 posto, na 6.675 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 14.080 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.830 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Amazon,Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE