GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street uzletio nakon dobrog podatka o inflaciji

Wall Street uzletio nakon dobrog podatka o inflaciji
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 21:29
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi su snažno uzletjeli nakon što je podatak o rastu potrošačkih cijena u listopadu potaknuo nadu da je inflacija dosegla vrhunac.

Dow Jones Industrial Average skočio je za više od 1100 bodova, ili više od 3,4%, za svoj najveći jednodnevni porast otkako su dionice izronile iz dubina pandemije medvjeđeg tržišta 2020. S&P 500 skočio je za 5,1%. Nasdaq Composite uzletio je 6,7%.

Indeks potrošačkih cijena u listopadu porastao je samo 0,4% za ovaj mjesec i 7,7% u odnosu na godinu prije, što je njegov najniži godišnji porast od siječnja i usporavanje u odnosu na godišnji tempo od 8,2% u prethodnom mjesecu. Ekonomisti su očekivali porast od 0,6% i 7,9%, prema Dow Jonesu. Isključujući nestabilne troškove hrane i energije, takozvani temeljni CPI porastao je 0,3% na mjesečnoj i 6,3% na godišnjoj razini, također manje od očekivanja.

Prinosi na riznice su pali nakon izvješća o CPI-u, pri čemu je prinos 10-godišnjih riznica pao za više od 18 baznih bodova na 3,946% jer se trgovci klade da će Federalne rezerve usporiti svoju agresivnu kampanju pooštravanja koja je opterećena tržištima cijele godine. Prinos na 2-godišnje trezorske obveznice pao je za više od 23 bazna boda na 4,395% (1 bazni bod jednak je 0,01%). Američki dolar, još jedna nedavna točka pritiska za dionice, pao je na najgori dan od 2015. u usporedbi s košaricom drugih valuta.

Tehnološke dionice koje su najviše pogođene porastom inflacije i porastom kamatnih stopa predvodile su dobitke u četvrtak. Dionice Amazona porasle su 13%. Apple, Meta i Microsoft porasli su svaki za više od 6%. Dionice Mete porasle su za 5,4%. Tesla je skočila 5,3%.

Dionice poluvodiča također su dobile poticaj, pri čemu su dionice Lam Researcha i Applied Materialsa porasle za više od 5%. KLA je također skočio za 3,7%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE