GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Usporavanje inflacije odvelo indekse na novu rekordnu razinu

Wall Street: Usporavanje inflacije odvelo indekse na novu rekordnu razinu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 07:00
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu ključni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, jer je najnoviji podatak signalizirao da je inflacija u SAD-u vjerojatno već dosegnula vrhunac, a najviše su porasle cijene dionica kompanija povezanih s gospodarskim uzletom, zahvaljujući odobrenom infrastrukturnom planu.

Dow Jones indeks skočio je jučer 220,3 boda ili 0,62 posto, na 35.484 boda, dok je S&P ojačao 0,25 posto na 4.447 bodova. Oba indeksa ponovno su dosegnula nove najviše povijesne razine.

Tehnološki Nasdag, pak, oslabio je 0,16 posto, završivši trgovanje na 14.765 bodova.

Američko ministarstvo rada u srijedu je objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju, koji je pokazao rast potrošačkih cijena za 0,5 posto u odnosu na lipanj, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u zadnjih 15 mjeseci. Na godišnjoj razini, pak, stopa inflacije iznosila je 5,4 posto, isto kao i u lipnju. Ti podaci ublažili su zabrinutosti tržišnih sudionika oko potencijalne galopirajuće inflacije.

"Zasigurno taj podatak ukazuje na usporavanje inflacije i to će Fed dovesti u malu nedoumicu, nakon sve te retorike o zaoštravanju monetarne politike, podizanju kamatnih stopa, o defenzivnom pristupu. Stopa inflacija baš i nije tamo gdje bi trebala biti, no sigurno je da nije izvan kontrole", kaže Steven Ricchiuto, glavni ekonomist u Mizuho Securitiesu.

Investitori su proteklih mjeseci pozorno pratili jačanje inflatornih pritisaka, zabrinuti da bi kontinuirani rast cijena mogao prisiliti Fed na zaoštravanje ultra-popustljive monetarne politike i prije nego su predviđali.

A nakon što je u utorak američki Senat odobrio plan ulaganja u infrastrukturu, vrijedan 1.200 milijardi dolara, na Wall Streetu su nastavile rasti cijene dionica kompanija koje bi mogle ostvariti najveću korist od takvih ulaganja.

Tako je cijena dionice proizvođača građevinskih strojeva Caterpillara ojačala 3,55 posto, a Deerea za 2,5 posto. Ojačale s i cijene dionica dobavljača građevinskog materijala Vulcan Materialsa za 3,24 posto te proizvođača čelika Nucora za 3,9 posto.

Među 11 glavnih S&P 500 dioničkih sektora, sektori industrijskih i dionica proizvođača građevinskog materijala imali su najbolju izvedbu.

I na europskim burzama jučer je vladalo dobro raspoloženje, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks ojačao 0,4 posto, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 474,32 boda.

Istodobno, londonski Ftse indeks porastao je 0,83 posto, na 7.220 bodova, frankfurtski DAX za 0,35 posto na 15.826 bodova, a pariški CAC za 0,55 posto na 6.857 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Caterpillar, John Deere, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE