GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Uspon indeksa zbog rekordnog rasta zaposlenosti u SAD-u

Wall Street: Uspon indeksa zbog rekordnog rasta zaposlenosti u SAD-u
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je ulagače ohrabrio rekordan skok zaposlenosti u SAD-u, što potvrđuje da se američko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 92 boda ili 0,36 posto, na 25.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 3.130 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na rekordnih 10.207 bodova.

Ulagače je ohrabrilo izvješće prema kojemu je u lipnju broj zaposlenih porastao za 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 posto.

„Ovoga je tjedna bilo bilo puno dobrih gospodarskih izvješća. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove poticajne mjere iz Washingtona”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.

Oporavak američkog gospodarstva, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao bi biti usporen, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u SAD-u zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

U četvrtak je Florida izvijestila o rekordnih 10.000 novozaraženih, što je, primjerice, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj europskoj zemlji.

„S rastom broja zaraženih najveće države – Teksas, Kalifornija i Florida – odustale su od prvotnih planova ponovnog otvaranja, a to će usporiti ukupan rast gospodarstva i potrošnju u tim regijama”, kaže Nolte.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim je burzama Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones od te razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 12, a S&P 500 indeks oko 7 posto.

U petak se na Wall Streetu zbog Dana nezavisnosti ne radi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,34 posto, na 6.240 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,84 posto, na 12.608 bodova, a pariški CAC 2,49 posto, na 5.049 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE