GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Trgovina oprezna, tehnološki sektor porastao

Wall Street: Trgovina oprezna, tehnološki sektor porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 blago porastao, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 48 bodova ili 0,14 posto, na 35.360 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,03 posto, na 4.524 boda, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 15.309 bodova.

Novi rekord Nasdaqa zahvaljuje se rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Facebook i Amazon.com, kojima najviše odgovara okruženje s niskim kamatnim stopama.

„S obzirom na nesigurnost u vezi oporavka gospodarstva zbog daljnjeg širenja koronavirusa, ulagači traže dionice koje imaju najveći potencijal za rast u budućnosti”, kaže Chris Graff, direktor u tvrtki RMB Capital.

Već dulje vrijeme tržište raste na temelju golemih monetarnih poticaja, pa se ulagači nadaju da će američka središnja banka što dulje zadržati program kupnje državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga ulagači svaki važniji gospodarski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti Feda da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u kolovozu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 374.000, znatno manje od očekivanih 600.000.

To pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava i da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati krajnje poticajnu monetarnu politiku.

Iz istog razloga u petak će u fokusu ulagača biti službeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Dow Jonesa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 720.000, a da je stopa nezaposlenosti skliznula na 5,2 posto.

Budu li podaci snažniji od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni da će Fed uskoro smanjiti iznose poticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će Fed još neko vrijeme nastaviti tiskati novac dosadašnjim tempom.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 posto, na 7.149 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 6.758 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,07 posto, na 15.824 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE