GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Tehnološki sektor potaknuo S&P 500 i Nasdaq

Wall Street: Tehnološki sektor potaknuo S&P 500 i Nasdaq
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu se u ponedjeljak S&P 500 primaknuo rekordnoj razini, dok ju je Nasdaq indeks dosegnuo, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 86 bodova ili 0,31 posto, na 27.844 boda, dok je S&P 500 porastao 0,27 posto, na 3.381 bod, a Nasdaq indeks 1 posto, na rekordnih 11.129 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih sedam cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom.

Rast tog sektora najzaslužniji je i za novi rekordni doseg Nasdaq indeksa.

Najviše je u tehnološkom sektoru skočila cijena dionice Nvidia Corpa jer su dva analitičara povećala ciljanu cijenu dionice tog proizvođača čipova uoči objave njegovih kvartalnih poslovnih rezultata.

„Najviše se trguje tehnološkim dionicama. Ono što je još donedavno bilo udaljeno desetak godina sada je realnost: učenje i rad na daljinu, razgovor s doktorom putem Zooma, naručivanje lijekova putem e-maila...”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Znatnije je, 1,4 posto, jučer porastao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena dionica trgovačkih lanaca, kao što su Lowe's i Home Depot, uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih rezultata.

Podršku tržištu pružaju i boji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Od 457 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

„Sezona objava poslovnih izvješća puno je bolja nego što se očekivalo, no to je ponajviše zbog toga što su očekivanja bila vrlo niska”, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

Uoči početka sezone objava rezultata, analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da će u drugom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pasti za više od 40 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no sada procjenjuju da će pasti oko 30 posto.

Zahvaljujući tome, vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i dalje su u drugom planu.

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su gotovo sve gubitke zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ipak, posljednjih se dana trguje opreznije nego prije, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 10 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,61 posto, na 6.127 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 12.920 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.971 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, Home Depot, Nvidia, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE