GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.

Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 23:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nasdaq je zaključio svoj peti uzastopni tjedan dobitaka, skočivši za 3,3% u zadnjih pet dana. To je najduži tjedni pobjednički niz za tehnološki opterećeni indeks od razdoblja koje je završilo u studenom 2021.

Nakon najgore godine od 2008. Nasdaq je porastao za 15% do početka 2023.

Posljednji put kada su tehnološke dionice uživale u ovako dugom porastu, ulagači su se spremali za proizvođače električnih automobila Rivian's
blockbuster IPO-a, gospodarstvo SAD-a je zatvaralo svoju najjaču godinu rasta od 1984., a Nasdaq je trgovao rekordno.

Ovoga puta, puno je manje prskanja šampanjca. Rezanje troškova zamijenilo je rast na popisu za provjeru Wall Streeta, a tehnički rukovoditelji slavljeni su zbog učinkovitosti u odnosu na inovacije. IPO tržište je mrtvo. Otkazi su u izobilju.

Izvješća o zaradi bila su priča tjedna, s rezultatima mnogih najvrjednijih svjetskih tehnoloških kompanija. Ali brojke, uglavnom, nisu bile dobre.

Apple je prvi put iznevjerio procjene od 2016., Meta bilježi treće tromjesečje zaredom pada prihoda, Googleov osnovni oglašivački posao smanjio se dok je Amazon završio svoju najslabiju godinu za rast u svojoj 25-godišnjoj povijesti otkako su njegove dionice na burzi.

Iako su ulagači imali različite reakcije na pojedinačna izvješća, sve su četiri dionice zatvorile tjedan solidnim dobicima, kao i Microsoft, koja je izvijestila o zaradi prošlog tjedna i izdala nejasne smjernice u predviđanju rasta prihoda u ovom kvartalu od samo oko 3%.

Meta je bila najbolja u grupi ovaj tjedan, s skokom dionice od 23%, što je treći najbolji tjedan ikada. U izvješću o zaradi u srijedu, prihodi su nešto iznad procjena, čak i uz pad prodaje iz godine u godinu, a predviđanje za prvo tromjesečje bilo je otprilike u skladu s očekivanjima.

Ključ porasta bila je izjava izvršnog direktora Marka Zuckerberga u izjavi o zaradi da će 2023. biti "godina učinkovitosti" i njegovo obećanje da smo "usredotočeni na to da postanemo jača i okretnija organizacija".

Tagovi: Wall Street, NYSE, Amazon, Apple, Meta Platforms, Google, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE