GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street snažno porastao treći dan zaredom

Wall Street snažno porastao treći dan zaredom
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Premda još nije poznat pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u, na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli jer bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju stranaka, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Dow Jones ojačao je 367 bodova ili 1,34 posto, na 27.847 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,20 posto, na 3.443 boda, a Nasdaq indeks 3,85 posto, na 11.590 bodova.

Snažan rast indeksa treći dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati i tako postići kontrolu u Kongresu, s obzirom da drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da bi Kongres ostao podijeljen između republikanaca i demokrata, što bi otežalo sve pokušaje velikih zaokreta u politikama bez obzira tko osvoji Bijelu kuću.

A tko će pobijediti na predsjedničkim izborima, još nije poznato. Dok se prebrojavaju zadnji glasovi, nešto više izgleda ima demokratski izazivač Joe Biden, no ni aktualni predsjednik Donald Trump nije bez izgleda.

„Čak i ako Biden pobijedi na izborima, čini se da ćemo i dalje imati podijeljeni Kongres, stoga su malo vjerojatne značajne promjene politika na fiskalnoj razini. A ako ćemo imati slično ekonomsko okruženje kao dosad, tada će ulagači zaradu u ovom kriznom razdoblju morati potražiti u sektorima koji su i dosad predvodili po rastu”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Zahvaljujući tome, jučer je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima. Tako su, primjerice, cijene dionica kompanija, kao što su Apple i Amazon.com, skočile više od 4 posto.

Više od 4 posto skočio je i S&P indeks zdravstvenog sektora jer je malo vjerojatno da će se nešto promijeniti u zdravstvenoj politici.

Na dobitku su bile i dionice proizvođača oružja, s obzirom da su u ovakvom političkom okruženju splasnuli rizici od mogućeg smanjenja proračuna za obranu.

Ulagači se nadaju i da neće biti 'repova' nakon predsjedničkih izbora i pravnog natezanja kako bi Bijela kuća i Kongres mogli što prije postići dogovor o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 posto, na 5.883 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,95 posto, na 12.324 boda, a pariški CAC 2,44 posto, na 4.922 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Apple, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE