GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skočio više od 1,5 posto

Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 07:19
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.

Dow Jones ojačao je 534 boda ili 1,56 posto, na 34.912 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,71 posto, na 4.438 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 14.823 boda.

Za S&P 500 to je najveći dnevni skok od ožujka, za Nasdaq od svibnja, a za Dow Jones od srpnja.

Pritom su cijene dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa porasle više od 1 posto.

Najviše su, u prosjeku 2,3 posto, porasle cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući poskupljenju dionica Applea i Microsofta, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

Znatno je, 1,5 posto, porastao i S&P indeks bankarskog sektora, zahvaljujući rastu cijena dionica Citigroupa, Bank of America i Morgan Stanleya, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Tako je dobro počela sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene oslabile u rujnu, što budi nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na tržištu rada, pa je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih razina u posljednjih 19 mjeseci.

„Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u rujnu, pa i prošloga tjedna, u vezi s inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju. Nije sve to iza nas, no privremeno je situacija manje zabrinjavajuća, što otvara prostor za rast tržišta”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE