GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni zbog jačanja inflacijskih pritisaka i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Dow Jones oslabio je 107 bodova ili 0,31 posto, na 34.888 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 4.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 14.677 bodova.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 1 posto, u nekretninskom, potrošačkom i financijskom.

Na samom početku trgovanja svi su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, no kasnije su pali jer ulagače zabrinjava jačanje inflacijskih pritisaka.

Jučer je, naime, objavljeno da su u lipnju u SAD-u potrošačke cijene porasle 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast u posljednjih 13 godina i veći nego što se očekivalo.

Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energenata, dosegnula je, pak, 4,5 posto, najvišu razinu od 1991. godine.

Jačanje inflacije ponajviše je posljedica rasta cijena rabljenih automobila i usluga u putničkom prometu, pa se analitičari slažu s dužnosnicima središnje banke, koji već dulje vrijeme ponavljaju da će jačanje inflacije biti privremeno.

Ipak, podaci o inflaciji naveli su ulagače na oprez, posebice zbog toga što su porasli prinosi na državne obveznice.

„Svaki put kada kamatne stope porastu, tržište dionica postane nervozno, posebice na ovakve dane”, kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Među gubitnicama su se jučer našle dionice JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa, s padom cijena za više od 1 posto, premda su obje banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju.

Idućih tjedana sezona objava poslovnih rezultata kompanija i banaka u drugom tromjesečju bit će u fokusu ulagača, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle za 66 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagači se nadaju da će poslovni rezultati opravdati snažan rast cijena dionica, s obzirom da je S&P 500 od početka godine na dobitku oko 16 posto.

U srijedu će u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella Kongresu o gospodarskoj situaciji. Najviše pažnje privući će njegovi komentari o jačanju inflacijskih pritisaka i očekivanjima u vezi monetarnih poticaja.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.124 boda, kao i frankfurtski DAX koji je skliznuo na 15.789 bodova. Pariški CAC također je oslabio 0,01 posto, na 6.558 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow Jones, Nasdaq, Goldman Sachs, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE