GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 94 boda ili 0,27 posto, na 34.299 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 4.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 14.072 boda.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u komunikacijskom, 0,5 posto.

S druge strane, energetski je sektor u prosjeku porastao 2,1 posto jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u više od dvije godine.

Tvrdnje američke središnje banke da je rast potrošačkih cijena privremen ublažile su posljednjih tjedana strahovanja ulagača od jačanja inflacije i podržavale tržište dionica.

A sada je sva pažnja tržišta usmjerena na dvodnevnu sjednicu čelnika Feda, koji će o svojim zaključcima javnost izvijestiti u srijedu.

Ulagači se nadaju da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

No, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao otvoriti raspravu o smanjenju iznosa programa za kupnju obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

Ulagače su zabrinula i nova izvješća, koja su pokazala da je u svibnju ubrzao rast proizvođačkih cijena, a da je potrošnja u trgovini na malo pala više nego što se očekivalo.

„Ulagači su ponešto reagirali na podatke koji pokazuju da se gospodarstvo počinje odvikavati od poticaja, da se rast ponešto usporava, a inflacija jača. Fed je u poziciji da pokaže da se razmišlja o smanjenju poticaja, ali da će do toga proći još dosta vremena”, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

No, svaka neočekivana naznaka promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici mogla bi uznemiriti tržište dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 13 posto, dok je Dow Jones osvojio 12,1, a Nasdaq indeks 9,2 posto, što se uglavnom zahvaljuje optimizmu u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

No, S&P se posljednjih tjedana kreće u uskom rasponu, premda je u ponedjeljak zabilježio već 29. rekordni doseg u ovoj godini. U cijeloj prošloj godini zabilježio je 33 rekorda.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 7.172 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 15.729 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 6.639 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE