GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,07 posto, na 30.937 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 3.849 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 13.626 bodova.

Posljednjih tjedana tržište je raslo zahvaljujući prijedlogu predsjednika SAD-a Joe Bidena o novim poticajnim fiskalnim mjerama kako bi se podržalo gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.

I demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu se da su novi poticaji potrebni, no republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od ukupno 1.900 milijardi dolara preskup.

Jučer nije bilo značajnijih vijesti u vezi toga, osim što je predstavnik demokrata u Senatu poručio da će se nastaviti s procedurom donošenja zakona o poticajima i bez potpore republikanaca ako to bude potrebno.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje.

Sezona objave financijskih izvješća ulazi u puni zamah, a od 84 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 87 posto izvijestilo je o većoj zaradi nego što su analitičari očekivali.

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti. Stoga pažljivo prate procjene kompanija o daljnjem poslovanju, nadajući se da će opravdati visoke razine cijena dionica.

„Još je početak sezone poslovnih rezultata, no krećemo se prema vrhuncu. Očekuje se da će biti velikih pozitivnih iznenađenja, no rizik je i da bude velikih podbačaja u rezultatima”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Ne očekuju se značajnije promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti poruke predsjednika Feda Jeromea Powella nakon sjednice.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon dva dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 6.654 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,66 posto, na 13.870 bodova, a pariški CAC 0,93 posto, na 5.523 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE