GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer je ulagače zabrinuo zastoj u pregovorima o novim poticajima američkom gospodarstvu.

Dow Jones oslabio je 105 bodova ili 0,35 posto, na 30.068 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,79 posto, na 3.672 boda, a Nasdaq indeks 1,94 posto, na 12.338 bodova.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

No, restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa izazvale su velike gospodarske štete, a milijuni Amerikanaca ostali su bez posla, pa gospodarstvo ovisi o fiskalnim i monetarnim poticajima.

Republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu već mjesecima pregovaraju o novom paketu pomoći gospodarstvu, no čini se da dogovor o oko 900 milijardi dolara fiskalnih poticaja neće biti postignut do kraja tjedna, kako su se ulagači nadali.

Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, kazao je jučer da se i dalje traži put do dogovora o pomoći gospodarstvu, dok se Zastupnički dom priprema za glasanje o financiranju saveznih službi.

Kao i svake godine, pregovori o financiranju vode se do posljednjeg trenutka, a ulagači se nadaju da će dogovor barem o privremenom financiranju biti postignut do roka u petak i da se državne službe neće zatvoriti.

Unatoč koronakrizi, na Wall Streetu su ove godine burzovni indeksi snažno porasli i kreću se na rekordnim razinama. Stoga analitičari kažu da je tržište ranjivo na svaku lošu vijest bilo o cjepivu, bilo o poticajnim mjerama.

A nakon prvog dana cijepljenja protiv koronavirusa u Britaniji zabilježene su dvije reakcije na alergiju, objavio je britanski medicinski regulator.

Među najvećim gubitnicima bila je jučer dionica Facebooka, s padom cijene za gotovo 2 posto, nakon što su savezni regulator i gotovo sve savezne države podnijele tužbu protiv te društvene mreže zbog kršenja zakona protiv monopola.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 6.564 boda, a frankfurtski DAX 0,47 posto, na 13.340 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,25 posto, na 5.546 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE