GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo drugi dan zaredom

Wall Street skliznuo drugi dan zaredom
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 07:10
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstva i jer nisu sigurni da Fed neće uskoro početi ukidati poticaje.

Dow Jones skliznuo je 69 bodova ili 0,20 posto, na 35.031 bod, dok je S&P 500 pao 0,13 posto, na 4.514 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 15.286 bodova.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u rudarskom i energetskom, više od 1 posto.

Padu tog indeksa uvelike je pridonio i pad cijena dionica tehnoloških divova Applea i Facebooka za otprilike 1 posto.

Dan prije upravo je rast tehnološkog sektora pogurao Nasdaq indeks na novu rekordnu razinu, no jučer se Nasdaq našao pod pritiskom tog sektora.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Američko se gospodarstvo u kolovozu blago smanjilo jer su porasle zabrinutosti u vezi toga kako bi novo širenje koronavirusa moglo utjecati na oporavak gospodarstva, navodi Fed u novoj 'Bež knjizi', zbirki izvješća o gospodarstvu.

Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

Ulagači se nadaju da bi zbog toga američka središnja banka mogla zadržati program kupnje obveznica još neko vrijeme kako bi podržala gospodarstvo.

S druge strane, rastu inflacijski pritisci, zbog čega bi Fed uskoro mogao započeti ukidati poticaje.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je za Financial Times da bi Fed trebao nastaviti s planovima smanjenja poticaja, unatoč usporavanju oporavka tržišta rada.

Od prošloga četvrtka, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks izgubio je nešto manje od 1 posto. No, od početka godine na dobitku je oko 20 posto, zahvaljujući ponajviše golemim monetarnim poticajima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 posto, na 7.095 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,47 posto, na 15.610 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 6.668 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Apple, Microsoft, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE