GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto

Wall Street: S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli drugi dan zaredom, pa su zabilježili najveći kvartalni skok u više od dva desetljeća jer se ulagači nadaju relativno brzom oporavku gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 217 bodova ili 0,85 posto, na 25.812 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,54 posto, na 3.100 bodova, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 10.058 bodova.

Tako je drugo tromjesečje S&P 500 završio s dobitkom od 19,95 posto, što je njegov najveći kvartalni skok od 1998. godine, za vrhunca tehnološke groznice.

Dow Jones porastao je, pak, u drugom tromjesečju 17,8 posto, a Nasdaq indeks više od 30 posto, najviše od 1999. godine.

S&P 500 indeks nadoknadio je u proteklom kvartalu gotovo sav gubitak iz prvog tromjesečja, kada je potonuo 20 posto, što je bio njegov najveći kvartalni gubitak od financijske krize 2008. godine.

Snažan skok cijena dionica u proteklom tromjesečju zahvaljuje se dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajima, kao i postupnom otvaranju gospodarstava, nakon što su prethodne restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje koronavirusa zaustavile gospodarske aktivnosti.

No, S&P 500 je i dalje u minusu oko 4 posto od početka godine, a u lipnju je porastao samo oko 2 posto jer se širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavilo.

Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi. Od toga je u SAD-u više od 2,5 milijuna oboljelih, dok je umrlo više od 125 tisuća ljudi.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je jučer da SAD ide u pogrešnom smjeru i moglo bi se dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je jučer predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 6.169 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 4.935 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,64 posto, na 12.310 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE