GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P porastao, Nasdaq indeks pao

Wall Street: S&P porastao, Nasdaq indeks pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, treći dan zaredom, dok je Nasdaq indeks blago pao jer se tržište smirilo nakon snažnog rasta proteklih dana.

Dow Jones ojačao je 36 bodova ili 0,12 posto, na 30.723 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 3.830 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto, na 13.610 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak u posljednja tri mjeseca, u prva dva dana ovoga tjedna ti su indeksi nadoknadili gotovo sav taj gubitak, pa se jučer trgovalo opreznije.


Rast S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Alphabeta za više od 7 posto, na rekordnu razinu, nakon što je ta krovna kompanija Googlea izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Očekivanja analitičara nadmašili su i rezultati Amazon.coma, no cijena dionice tog tehnološkog diva pala je 2 posto jer je osnivač Amazona Jeff Bezos najavio povlačenje s mjesta izvršnog direktora i preuzimanje uloge izvršnog predsjednika.

I većina drugih kompanija izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.


Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je jučer video konferenciju s demokratskim zastupnicima u oba doma Kongresa, dok se priprema proceduralni manevar kako bi se ozakonio Bidenov prijedlog o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

Uz to, smiruje se situacija nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Ministrica financija Janet Yellen sazvala je sastanak s vodećim dužnosnicima iz, među ostalim, Komisije za vrijednosne papire (SEC) i središnje banke Fed na kojemu će se razgovarati o nestabilnosti na tržištima izazvanim takvim trgovanjem.

Podršku tržištima pružili su i solidni gospodarski pokazatelji. Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u siječnju u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 174.000, nakon pada u prosincu.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je, pak, da su aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u siječnju dosegnule najvišu razinu u gotovo dvije godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 6.507 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,71 posto, na 13.933 boda. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen, na 5.563 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE